ΣτΕ: Ελεύθερη η ανάπτυξη εμπορικών κέντρων στην περιφέρεια

 

mallΣημαντικές αλλαγές στον τρόπο αδειοδότησης μεγάλων εμπορικών κέντρων και υπεραγορών στην περιφέρεια, εκτός δηλαδή Αττικής και Θεσσαλονίκης, αναμένεται να φέρει η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβούλιου της Επικρατείας.

Με συντριπτική πλειοψηφία 25-2 ψήφοι, το ΣτΕ λέει ότι είναι αντισυνταγματικό το υπάρχον πλαίσιο χορήγησης αδειών, διότι παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη οικονομική ελευθερία, την ελευθερία ίδρυσης και εκμετάλλευση εμπορικών καταστημάτων, αλλά και την ορθολογική πολεοδόμηση της χώρας.

Το υπάρχον πλαίσιο κατεδαφίζεται για δεύτερη φορά από το ΣτΕ καθώς μετά την πρώτη ακύρωση των ρυθμίσεων του ν.2323/95 ακολούθησαν παρεμφερείς διατάξεις που καθόρισαν πώς και που μπορούν να αναφερθούν και να λειτουργήσουν νέες μεγάλες εμπορικές μονάδες και υπεραγορές, ανάλογα με τον πληθυσμό και τις χιλιομετρικές αποστάσεις από όλες τις πόλεις της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας (πλην των 3 μεγάλων πόλεων), καθορίζοντας όρια εμβαδού των εγκαταστάσεων, κλπ.

Ωστόσο ο ν. 3377/05 πρόβλεψε ότι για να δώσει την άδεια ο περιφερειάρχης και τα συναρμόδια όργανα εξετάζουν προηγουμένως μια σειρά κριτηρίων, όπως είναι οι επιπτώσεις στον ανταγωνισμό, στην οικονομία της περιοχής, στην απασχόληση, στη λειτουργία των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων.

Εξετάζουν επίσης την ανάγκη διατήρησης της πληθυσμιακής βάσης της περιοχής, τη διασφάλιση του κανονικού εφοδιασμού των καταναλωτών, την προστασία του εισοδήματός τους, την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών τους, καθώς και τις επιπτώσεις στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον κάθε περιοχής , την ύπαρξη οδικού δικτύου και έργων υποδομής σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική επιβάρυνση από τις μετακινήσεις.

Πρόκειται δηλαδή για ένα καθεστώς αδειοδότησης που δίνει την ευχέρεια στο κράτος αποσπασματικά να αποφασίζει που και πως μπορεί να αναπτυχθεί ένα εμπορικό κέντρο. Το ΣτΕ έρχεται για δεύτερη φορά και λέει ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές διατάξεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη βάσει ορθολογικού σχεδιασμού και για την ελευθερία ίδρυσης και εκμετάλλευσης εμπορικών καταστημάτων.

Η απόφαση ελήφθη σε δίκη – πιλότο που αφορούσε την άρνηση του περιφερειάρχη Κρήτης να επιτρέψει τη λειτουργία υπεραγοράς στο νομό Χανίων.

Ουσιαστικά το ανώτατο δικαστήριο επισημαίνει στο κράτος ότι είναι υποχρεωμένο να αφήνει την ελεύθερη ανάπτυξη εμπορικών κέντρων χωρίς να λαμβάνονται κριτήρια όπως ο ανταγωνισμός κ.λπ.

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=26704

Speak Your Mind