Στην ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ η επέκταση του αεροδρομίου Χανίων

 

aeroportΣτην Ακτωρ ΑΤΕ πρόκειται τελικά να ανατεθεί η επέκταση του αεροδρομίου των Χανίων. Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτή την προσφυγή της εταιρείας, η οποία είχε έρθει δεύτερη στον διαγωνισμό έναντι της κυπριακών συμφερόντων Νέμεσις, στην οποία είχε κατακυρωθεί το έργο.

Η μεγάλη καθυστέρηση στην ανάθεση του έργου, αλλά και ο χρόνος που απαιτείται για την κατασκευή του -30 μήνες- δημιουργούν εύλογη ανησυχία για την εμπρόθεσμη ολοκλήρωσή του, προκειμένου να μη χαθεί η χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ.

Η επέκταση του αεροδρομίου των Χανίων «Γιάννης Δασκαλογιάννης», έργο που εξαγγέλλεται εδώ και χρόνια, δημοπρατήθηκε τον Απρίλιο του 2012 με προϋπολογισμό 110 εκατ. ευρώ. Στο τεχνικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται:

  1. Επέκταση του υφιστάμενου κτιρίου, αεροσταθμού κατά 18.000 τ.μ. (από 13.325 τ.μ. σήμερα στα 31.572 τ.μ.).
  2. Διαμόρφωση και αναδιαμόρφωση του συνολικού περιβάλλοντος χώρου.
  3. Κατασκευή νέου κτιρίου πύργου ελέγχου, συνολικής επιφάνειας 2.000 τ.μ.
  4. Κατασκευή νέου κτιρίου αμαξοστασίου, συνολικής επιφάνειας 2.600 τ.μ.
  5. Κατασκευή νέου κτιρίου φύλαξης απορριμμάτων 484 τ.μ.

Ανάδοχος στον διαγωνισμό αναδείχθηκε η εταιρεία Νέμεσις Κατασκευαστική με έκπτωση 48% (με δεύτερη την εταιρεία Ακτωρ με 44%, τρίτη την Εκτέρ με 43% και τέταρτη την Τέρνα με 42,5%).

Μετά την ανακοίνωση του προσωρινού αναδόχου, η εταιρεία Ακτωρ κατέθεσε προσφυγή στο υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, η οποία απορρίφθηκε και ο αναπληρωτής υπ. Υποδομών, Στ. Καλογιάννης, κατακύρωσε οριστικά το έργο στη Νέμεσις.
Ακολούθησε η προσφυγή της Ακτωρ στο ΣτΕ, η οποία έγινε αποδεκτή. Με δεδομένο ότι η απόφαση δεν έχει ακόμα καθαρογραφεί, οι ακριβείς λόγοι της προσφυγής και το σκεπτικό του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ακτωρ ζήτησε τον αποκλεισμό της Νέμεσις, υποστηρίζοντας ότι δεν διέθετε την απαιτούμενη από την προκήρυξη του διαγωνισμού εμπειρία σε αναλόγου μεγέθους έργα.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind