Στη β΄ φάση ο διαγωνισμός για το Ελληνικό

 

ellinikoΑμέσως μετά τις γιορτές αναμένεται να προχωρήσει η β΄ φάση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Ελληνικού. Οι τέσσερις συμμετέχοντες στον διαγωνισμό αμέσως μετά τις εορτές θα λάβουν τα τεύχη προκήρυξης, βάσει των οποίων καθένας από αυτούς θα υποβάλει το κύριο σχέδιο (master plan) αξιοποίησης της έκτασηςμαμούθ στο Ελληνικό.

Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ «προσεύχονται» για την έκβαση του σχεδίου, καθώς είναι το πλέον απαιτητικό, τόσο στο ύψος των προαπαιτούμενων κεφαλαίων, όσο και στην υλοποίησή του. Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΤΑΙΠΕΔ, για να βγει το έργο απαιτεί ευθύς εξαρχής την κινητοποίηση 2,6 δισ. ευρώ σε ίδια κεφάλαια και δανεισμό. Εξ αυτών το 50% θα είναι ιδία συμμετοχή και το υπόλοιπο δανεισμός. Η δυσκολία, όμως, του εγχειρήματος δεν έγκειται μόνο στο ύψος των προαπαιτούμενων κεφαλαίων, αλλά και στη χρήση τους. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι αυτήν την περίοδο επικρατεί άπνοια σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτήσεις επενδύσεων από μηδενική βάση (greenfield investments), όχι μόνον στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, λόγω της κρίσης, το εγχείρημα καθίσταται ακόμη πιο δύσκολο.

Προς την κατεύθυνση αυτή, για να καταστεί βιώσιμη η επένδυση που αναμένεται να διαχύσει κεφάλαια ύψους αρκετών δισ. ευρώ, θα πρέπει να δοθούν σημαντικά ανταλλάγματα, τόσο σε φορολογικό επίπεδο όσο και στις επιδιώξεις των ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind