Στον Δήμο Αθηναίων η σκυτάλη για τη διπλή ανάπλαση

 

votanikosΕπτά χρόνια μετά την πρώτη νομοθετική απόπειρα, το απαραίτητο θεσμικό υπόβαθρο για την υλοποίηση της διπλής ανάπλασης ολοκληρώθηκε. Η σκυτάλη τώρα περνά στον Δήμο Αθηναίων, που αναλαμβάνει ρόλο επισπεύδοντα και συντονιστή του φιλόδοξου εγχειρήματος. Αλλά και στο υπουργείο Υποδομών, που πρέπει να μελετήσει και να κατασκευάσει τα έργα υποδομής στον Βοτανικό. Πάντως, ακόμα κι αν βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι (πράγμα διόλου εύκολο), δεν θα πρέπει να αναμένονται θεαματικές εξελίξεις τα επόμενα 3-4 χρόνια.

Στις 14 Μαΐου, λοιπόν, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (161 ΑΑΠ) το προεδρικό διάταγμα με το οποίο εγκρίνεται το πρόγραμμα της διπλής ανάπλασης και η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που είναι απαραίτητη σε τέτοιας έκτασης έργα. Η έγκριση του προγράμματος με Π.Δ. είχε προβλεφθεί με τον ν.3983/11, ώστε το νέο σχέδιο να ελεγχθεί από το ΣτΕ και έτσι να περιοριστεί το ενδεχόμενο νέας νομοθετικής εμπλοκής.

Το προεδρικό διάταγμα (το οποίο το ΥΠΕΚΑ προώθησε αθόρυβα) δεν σηματοδοτεί ιδιαίτερες αλλαγές ως προς τα μεγέθη που όριζε ο ν.3983/11: αφορά τη δημιουργία στον Βοτανικό γηπέδου ποδοσφαίρου 40.000 θέσεων (34.700τ.μ.) της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη (7.500 τ.μ.) και ενός εμπορικού κέντρου, ενώ έχει προστεθεί και αθλητική εγκατάσταση του Δήμου Αθηναίων (4.800 τ.μ.). Στη θέση δε του γηπέδου της λεωφόρου Αλεξάνδρας, δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ 700 θέσεων και υπέργειου μουσείου και χώρου εστίασης.

Τα επόμενα βήματα
Οπως ορίζεται στο διάταγμα, ο Δήμος Αθηναίων είναι συντονιστής και επισπεύδων του εγχειρήματος, ενώ φορείς υλοποίησης είναι εκτός από τον δήμο οι ιδιοκτήτες της γης στις υπό ανάπλαση περιοχές και όσοι «έλκουν» δικαιώματα από αυτούς. Ποια είναι τώρα τα επόμενα βήματα;

• Ο Δήμος Αθηναίων θα πρέπει να ξεκινήσει τις μελέτες για τη διαμόρφωση του χώρου πρασίνου στον Βοτανικό και την κατασκευή των έργων υποδομής εντός της περιοχής ανάπλασης (λ.χ. αποχέτευση).

• Το υπουργείο Υποδομών θα πρέπει να ολοκληρώσει τη μελέτη και την κατασκευή του οδικού δικτύου της περιοχής.

• Αίνιγμα αποτελεί η στάση που θα τηρήσει η εταιρεία «Μπάμπης Βωβός», η οποία κατέθεσε τον Οκτώβριο αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 και περιμένει την έκδοση της απόφασης. Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, μέσα στο επόμενο δίμηνο θα αποφασιστεί αν θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση του εμπορικού, έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση από επενδυτή ή δανεισμό από τράπεζα. Ή τελικά θα μεταβιβάσει το ημιτελές εμπορικό. Πάντως, η εταιρεία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προσφύγει εναντίον του ελληνικού Δημοσίου, διεκδικώντας αποζημίωση για τις ζημιές που εκτιμά ότι υπέστη λόγω του «παγώματος» του έργου. Βάσει του διατάγματος, ο ιδιοκτήτης του εμπορικού θα κατασκευάσει και τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη. Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη τροπολογία, η κατεδάφιση της Αλεξάνδρας αποσυνδέθηκε από τη λειτουργία του εμπορικού και των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind