Στο ΤΑΙΠΕΔ τμήματα εθνικού πάρκου

 

parkoΤην έντονη αντίδραση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των οικολογικών οργανώσεων έχει προκαλέσει η μεταφορά στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου δύο δημοσίων ακινήτων, έκτασης 593.418 τ.μ. και 55.327 τ.μ., του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς. Μάλιστα, όπως αναφέρει στην «Κ» ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Οικολογική Δυτική Ελλάδα» Κώστας Παπακωνσταντίνου, «πρόκειται για μία ακραία περίπτωση πώλησης, που στερείται κάθε λογικής». Ομως, από την πλευρά του, το ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζει ότι οι κανόνες χωροθέτησης και οι σχετικοί περιορισμοί και προϋποθέσεις θα τύχουν εφαρμογής εφόσον, μετά τον τεχνικό έλεγχο, διαπιστωθεί ότι οι εκτάσεις εμπίπτουν σε κάποιο προστατευτικό καθεστώς.

«Τα δύο ακίνητα είναι συγκροτήματα αμμοθινών και ανήκουν στη ζώνη υψηλής προστασίας της προστατευόμενης περιοχής υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς», τονίζει ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος. Στις εκτάσεις αυτές, σύμφωνα πάντα με τον δήμαρχο, «επιτρέπονται μόνο ήπιες και χαμηλής έντασης χρήσεις, οι οποίες δεν θίγουν το φυσικό ανάγλυφο». Τα ακίνητα, κατά τον δήμο, εμπίπτουν στο τμήμα του Εθνικού Πάρκου για το οποίο έχει ιδρυθεί καταφύγιο άγριας ζωής, στις Ειδικές Ζώνες Διατήρησης του Δικτύου Φύση 2000 και Προστασίας για πουλιά, καθώς και στη διεθνή συνθήκη RAMSAR περί προστασίας των υγροτόπων. «Αποτελούν περιουσία και πλούτο του Δήμου Δυτικής Αχαΐας», λέει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ακόμη και αν βρεθεί αγοραστής δεν θα μπορέσει να αξιοποιήσει το μεγάλο οικόπεδο, γιατί θα πρέπει να ανοιχθούν δρόμοι μέσα στο Εθνικό Πάρκο, υποστηρίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου. Το Δ.Σ. του φορέα διαχείρισης, με επιστολή του προς τα συναρμόδια υπ. Οικονομικών και Περιβάλλοντος, ζητεί να εξαιρεθούν οι εκτάσεις από τη λίστα αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου και το ίδιο ζητεί και το Περιφερειακό Συμβούλιο Δ. Ελλάδος.

Πάντως, το ΤΑΙΠΕΔ, με επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο του φορέα διαχείρισης υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς, υποστηρίζει ότι από την έκταση των 593.418 τ.μ. είχαν παραχωρηθεί το 1989 με απόφαση της τότε νομαρχίας στην κοινότητα Μετοχίου 33.800 τ.μ., με σκοπό τη δημιουργία χώρου στάθμευσης και αναψυκτηρίου. Η δεύτερη έκταση των 55.327 τ.μ. καταγράφεται ως δημόσιο κτήμα. Οπως υποστηρίζει το ΤΑΙΠΕΔ, 2.400 τ.μ. είναι μισθωμένα σε ιδιώτη επενδυτή και έχει υποβληθεί αίτημα εξαγοράς.

Του ΗΛΙΑ ΚΑΝΙΣΤΡΑ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind