Συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στις αποκρατικοποιήσεις των αερολιμένων

 

AFISA5Πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 15 Δεκεμβρίου 2012 συνέδριο του αεροπορικού χώρου με θέμα “Η συμβολή των Αερομεταφορών στην Περιφερειακή Ανάπτυξη”. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Δήμο Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με την Ελληνική Αεροπορική Ένωση (ΕΑΕ) σε συνέχεια της βράβευσης του Διεθνούς Κρατικού Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης “Δημόκριτος”, από το ηλεκτρονικό περιοδικό “Aviation News”, ως του καλύτερου περιφερειακού αερολιμένα της Ελλάδας με κίνηση κάτω από 1 εκατ. επιβάτες.

Στο συνέδριο συμμετείχαν επαγγελματίες, στελέχη, επιστήμονες και ακαδημαϊκοί από όλο το φάσμα του αεροπορικού κόσμου της χώρας, με στόχο να καταθέσουν απόψεις και εμπειρίες για την ανάπτυξη της ακριτικής περιοχής της Θράκης, μέσω της οδού των αερομεταφορών.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε, με την εισήγησή του, “Τα Σχέδια του Δήμου Αλεξανδρούπολης για την Ανάπτυξη και Αξιοποίηση του Αερολιμένα, με στόχο τη στήριξη της Κοινωνικής και Οικονομικής Ανάπτυξης”, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης. Μεταξύ των εισηγητών του συνεδρίου ήταν, επίσης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αεροπορικής Ένωσης, κ. Τάκης Αδαμίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας, κ. Σπύρος Ρολάκης, ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ και μέλος του Δ.Σ. EAE, κ. Δημήτρης Δημητρίου, ο διευθυντής της Egnatia Aviation, κ. Δημήτρης Λυμπεράκης, ο προϊστάμενος του Τμήματος Εναέριας Κυκλοφορίας του Διεθνούς Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης, κ. Στυλιανός Ζαντανίδης, η προϊσταμένη του Τμήματος Εναέριας Κυκλοφορίας Αερολιμένα Θεσσαλονίκης, κα Ουρανία Χατζηαλέκου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης, κ. Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Έβρου και αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, κ. Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, ο αναπληρωτής αστυνομικός διευθυντής της Α.Δ. Αλεξανδρούπολης, κ. Νικόλαος Μενεξίδης, καθηγητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συγκοινωνιολόγοι.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου από όλους τους ομιλητές τονίσθηκε ότι η στήριξη  των περιφερειακών αεροδρομίων είναι στήριξη στην ανάπτυξη. Ειδικά δε για το  αεροδρόμιο “Δημόκριτος” της Αλεξανδρούπολης  επισημάνθηκε ότι μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην προσέλκυση και προσέγγιση συγκεκριμένων τουριστικών αγορών, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη και εδραίωση της γενικής αεροπορίας.

Τα κύρια συμπεράσματα, στα οποία κατέληξαν οι συμμετέχοντες στο συνέδριο ήταν τα παρακάτω:

  1. Τα αεροδρόμια αποτελούν βασικούς πυλώνες της ανάπτυξης μίας περιοχής και πρέπει να αναδιοργανωθούν για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους.
  2. Οι αποκρατικοποιήσεις των αερολιμένων θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης και να δοθεί δυνατότητα συμμετοχής σε αυτές της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης.
  3. Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών θα πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα των δραστηριοτήτων και των δράσεων στο χώρο των αερομεταφορών.
  4. Η ανάπτυξη των αερολιμένων θα πρέπει να σχεδιαστεί μέσα από επιστημονική μελέτη και καθοδήγηση, έτσι ώστε να λάβει τα επιθυμητά χαρακτηριστικά και να έχει απτά και βιώσιμα αποτελέσματα.
  5. Οι φορείς των τοπικών κοινωνιών πρέπει να συμμετέχουν στις αποφάσεις για τις αερομεταφορές και να έχουν λόγο στα νέα σχήματα διαχείρισης των αερολιμένων.
  6. Ο τουρισμός έχει ως βασικό πυλώνα στήριξης τα αεροδρόμια και μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη για τις προβληματικές περιοχές και για αυτό κάθε απόφαση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και αυτή τη διάσταση, όχι μόνο οικονομικά κριτήρια και προβλέψεις.
  7. Η τοπική αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με τους κατάλληλους ιδιωτικούς φορείς και επιχειρήσεις, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχία της διαχείρισης των υποδομών των αερομεταφορών.
  8. Οι υπηρεσίες αεροναυτιλίας της χώρας και ιδιαίτερα ο Έλεγχος Εναέριας Κυκλοφορίας έχουν επιτύχει σημαντικά επιτεύγματα στο τομέα στήριξης του τουρισμού και έχουν λάβει για αυτό εθνική και διεθνή αναγνώριση.
  9. Οι αερολιμένες των παραμεθόριων περιοχών θα πρέπει να αποκρατικοποιηθούν λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφική τους θέση  και τον ειδικό ρόλο που διαδραματίζουν για την ασφάλεια.
  10. Υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες εναλλακτικής ανάπτυξης των αερολιμένων και των αερομεταφορών μέσα από δράσεις όπως η εκπαίδευση χειριστών, η στήριξη των επιχειρήσεων ευρωπαϊκών οργανισμών, η εξυπηρέτηση της γενικής αεροπορίας και η διεύρυνση των εμπορικών δραστηριοτήτων εντός των υποδομών των αεροσταθμών.

Συντονιστές του συνεδρίου ήταν ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, κ. Σταύρος Σταυράκογλου και ο εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας Egnatia Aviation, κ. Γεώργιος Ζωγραφάκης. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αν. Μακεδονίας–Θράκης, κ. Γεώργιος Ούστογλου και η περιφερειακή σύμβουλος, κα Ζουμπουλιά Κουκουβέλα.

Βίκυ Καραντζαβέλου

 

http://traveldailynews.gr/news/article/54509

 

 

Speak Your Mind