Τι περιλαμβάνει η πρόταση της Lamda Development για το Ελληνικό

 

ellinikoΟυρανοξύστη, εμπορικό κέντρο, ξενοδοχεία πέντε αστέρων, μαρίνα, 150 παιδικές χαρές, ποδηλατόδρομους 47 χλμ. και πάρκο 2.000 στρεμμάτων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού που προτείνει η Lamda Development. Η συνολική επένδυση εάν προχωρήσει θα ανέλθει σε περίπου 10 δισ. ευρώ. Τουλάχιστον τέσσερα σημαντικά τοπόσημα φέρει η πρόταση της Lamda Development για την αξιοποίηση του Ελληνικού. Η μοναδική πρόταση που κατατέθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνει τη δημιουργία τουλάχιστον ενός ουρανοξύστη που θα συνδυάζει πολλαπλές δραστηριότητες (π.χ. ξενοδοχείο, συνεδριακό κέντρο, εμπορικό κέντρο κ.ά.) και ενός μεγάλου ενυδρείου αντιστοίχου τουλάχιστον εκείνου που υπάρχει στο Dubai.

Παράλληλα σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development Οδυσσέα Αθανασίου, το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στη δημιουργία καζίνο, η οποία ωστόσο θα συνδυαστεί με άλλες δραστηριότητες, π.χ. συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο, ξενοδοχείο κ.ά. Επιδίωξη όπως αναφέρει ο επικεφαλής της Lamda, είναι η δημιουργία ενός θερέτρου (resort) ανάλογου του Marina Bay Sands της Σιγκαπούρης, με στόχο να αποτελέσει ένα από τα τοπόσημα (landmark) της περιοχής. Ο ίδιος σημείωσε ότι η λειτουργία του Marina Bay Sands αύξησε την τουριστική κίνηση της ασιατικής πόλης – κράτους κατά 25%.

Η πιο μεγάλη επένδυση ωστόσο, μάλιστα με χαμηλές αποδόσεις για τους επενδυτές, θα είναι το πάρκο που θα δημιουργηθεί και από τις υποδομές που θα αναπτυχθούν στο Ελληνικό. Το πάρκο εκτιμάται ότι θα καλύψει 2.000 στρέμματα και θα είναι μικρότερο από το Central Park της Νέας Υόρκης που έχει έκταση 2.800 στρέμματα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Lamda, η δημιουργία του θα απαιτήσει 100.000 δένδρα και 2 εκατομμύρια θαμνώδη δέντρα. Από την άλλη πλευρά, οι κοινόχρηστες υποδομές (δρόμοι, πλατείες, παιδικές χαρές κ.λπ.) θα καλύψουν περί τα 1.600 στρέμματα. Σύμφωνα με την πρόταση που έχει κατατεθεί, η ανάπτυξη του Ελληνικού θα περιλάβει 150 παιδικές χαρές και 47 χλμ. ποδηλατοδιαδρομών.

Η εμπορική εκμετάλλευση του ακινήτου θα συμπεριλάβει οικιστικές και εμπορικές χρήσεις. Η οικιστική ανάπτυξη μπορεί να περιλάβει μέχρι και 5.000 οικίες σε βάθος 15ετίας. Ωστόσο για την πρώτη πενταετία, ο κ. Αθανασίου εκτιμά ότι η ζήτηση δεν θα ξεπεράσει τις 700 έως 750 κατοικίες. Από την άλλη πλευρά η εμπορική ανάπτυξη θα περιλάβει τη δημιουργία τεσσάρων ξενοδοχείων κλάσης 5 αστέρων. Επίσης θα περιλάβει τη δημιουργία ενός μεγάλου εμπορικού κέντρου, ενός ωκεανογραφικού μουσείου που θα συνδυαστεί με δραστηριότητες εκπαίδευσης, έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογίας, συνεδριακά κέντρα κ.ά. Τέλος, η τοπική μαρίνα θα αναβαθμιστεί προκειμένου να περιλάβει περισσότερα και μεγαλύτερα σκάφη.

Η συνολική επένδυση, σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, θα ανέλθει σε περίπου 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7 δισ. ευρώ θα επενδυθούν από μισθωτές του Ελληνικού και τα υπόλοιπα τρία δισ. ευρώ θα επενδυθούν από αγοραστές, μισθωτές και υποπαραχωρησιούχους ακινήτων στο εσωτερικό της τεράστιας έκτασης. Σύμφωνα με την πρόταση της Lamda από το Ελληνικό θα αποξηλωθούν περίπου 3 εκατ. κ.μ. μπετόν και ασφάλτου. Τα μόνα κτίρια που θα παραμείνουν είναι το κτίριο του πρώην ανατολικού αερολιμένα, ο πύργος ελέγχου και κάποια hangers (υπόστεγα) αεροσκαφών.

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Πηγή: Η Καθημερινή της Κυριακής

Speak Your Mind