Το ΣΕΦ δεν έχει ούτε άδεια πώς θα πωληθεί;

 

ayti-sefTo Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας δεν έχει οικοδομική άδεια, ενώ είναι χτισμένο πάνω σε επιχωματώσεις που έγιναν στη θάλασσα, με αποτέλεσμα η περιοχή να μην αποτυπώνεται στα πολεοδομικά σχέδια.

Μπορεί η Πολιτεία να έχει φιλόδοξες προθέσεις  για το Ελληνικό και να το διαφημίζει ως τη μεγαλύτερη παραθαλάσσια έκταση προς  αξιοποίηση, αλλά στις εγκαταστάσεις του εγκαταλειμμένου -υποτίθεται- αεροδρομίου  λειτουργούν σήμερα πάνω από 60 φορείς: από πολιτιστικούς συλλόγους και δημόσιες υπηρεσίες  μέχρι… επαγγελματική καλλιέργεια ντομάτας. Αυθαίρετες κατασκευές υπάρχουν ακόμη και στα κτίρια όπου στεγάζονται το υπουργείο Δημόσιας Τάξης στη λεωφόρο Κατεχάκη και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Η κυβέρνηση έχει βασίσει πολλά στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά η κατάσταση των ακινήτων του Δημοσίου είναι ανάλογη με αυτήν του κράτους: μπλεγμένα και μπερδεμένα από τις συσσωρευμένες αυθαιρεσίες των κρατικών λειτουργών και τα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Η παραχώρηση των ακινήτων του Δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ αποκάλυψε και την έκταση των  προβλημάτων. Από τα συνολικά 80.000 δημόσια ακίνητα που πέρασαν στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων τα 32.000, δηλαδή το 40%, παρουσιάζουν διάφορα προβλήματα.

Αλλα είναι καταπατημένα, άλλα έχουν διαφορετική επιφάνεια από αυτήν που αναφέρεται στους τίτλους, άλλα δεν έχουν τίτλους ή  οικοδομικές άδειες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι άδειες που εκδόθηκαν είναι για πολύ λιγότερα τετραγωνικά από αυτά που έχουν οικοδομηθεί και γενικότερα ο κατάλογος των προβλημάτων δεν έχει τέλος. Χαρακτηριστικό της έκτασης των εμπλοκών και των προβλημάτων είναι  ότι στο νομοσχέδιο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων συμπεριλήφθηκε ειδική διάταξη για τη νομιμοποίηση όλων των ακινήτων του Δημοσίου που έχουν αυθαίρετες κατασκευές ή άλλα προβλήματα. Γίνεται μάλιστα και ειδική μνεία για τη νομιμοποίηση των ακινήτων που πέρασαν στον έλεγχο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ενισχυμένες αρμοδιότητες για τη διαχείριση των ακινήτων και βάσει της νομοθεσίας  μπορεί να κινεί διαδικασίες fast track για την απομάκρυνση καταπατητών και γενικότερα για την επίλυση ανάλογων προβλημάτων. Ωστόσο, όλες αυτές οι δυνατότητες δεν φαίνεται να επαρκούν για τη διαχείριση του χάους που προκαλούν οι προβληματικοί ή ανύπαρκτοι τίτλοι, οι εκτάσεις χωρίς χρήσεις γης, οι πολεοδομικοί λαβύρινθοι κ.λπ., και έτσι χρειάστηκε να προωθηθεί γενική νομοθετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα.
Μεταξύ άλλων, το Ταμείο έχει επωμιστεί την ιδιωτικοποίηση της μαρίνας Αλίμου, η μισή έκταση της οποίας δεν υπάρχει στους χάρτες, ενώ για την άλλη μισή τα σχέδια δεν ανταποκρίνονται στον αιγιαλό! Γενικότερα, όμως, οι μαρίνες σχεδόν στο σύνολό τους είναι προβληματικές. Πλην ελαχίστων περιπτώσεων, οι περισσότερες δεν είναι χωροθετημένες, με αποτέλεσμα να μην είναι σαφές πού αρχίζει και πού τελειώνει η ιδιοκτησία. Επίσης, δεν έχουν χερσαία ζώνη, το τμήμα δηλαδή της παραθαλάσσιας έκτασης στο οποίο οι επιχειρηματίες αναπτύσσουν συμπληρωματικές προς τη μαρίνα δραστηριότητες, οι οποίες είναι και οι πιο κερδοφόρες για όσους επενδύουν στον συγκεκριμένο τομέα. Υπάρχουν περιπτώσεις ξενοδοχείων που δεν μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν επειδή ο νέος ιδιοκτήτης δεν θα μπορεί να τα επεκτείνει, πολύ απλά επειδή δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια.

To κτίριο της Κατεχάκη
Το κτίριο όπου στεγάζονται το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών στη λεωφόρο Κατεχάκη παρουσιάζει μια σειρά προβλημάτων. Η επιφάνειά του είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που αναφέρεται στην οικοδομική άδεια, δεν υπάρχουν πολλά πιστοποιητικά τα οποία κρίνονται απαραίτητα για οποιοδήποτε ιδιωτικό κτίριο, ούτε είναι χωροθετημένο.

Επίσης, και τα γειτονικά κτίρια της ΕΡΤ στη γωνία της λεωφόρου Μεσογείων και της Κατεχάκη παρουσιάζουν ανάλογα ζητήματα. Οταν τον περασμένο Δεκέμβριο το υπουργείο Δημόσιας Τάξης επιχείρησε να τα πάρει υπό τον έλεγχό του για να στεγάσει τις Υπηρεσίες Ασύλου, το Δ.Σ. της ΕΡΤ αρνήθηκε και στην ανακοίνωσή του επιχειρηματολογούσε λέγοντας ότι το συγκεκριμένο συγκρότημα κτιρίων «βρίσκεται σε διαδικασία τακτοποίησης των αυθαιρέτων κατασκευών (Ν. 4014/2011). Αρα, μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας…».

Την ίδια προβληματική εικόνα με αυτή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης όσον αφορά στην οικοδομική άδεια, τη χωροθέτηση κ.λπ. παρουσιάζει και το κτίριο όπου στεγάζεται η  ΓΑΔΑ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Το Ελληνικό, στα περίπου δώδεκα χρόνια που σταμάτησε να λειτουργεί ως αεροδρόμιο και είναι στην αναμονή για αξιοποίηση, «προσέλκυσε» περίπου εξήντα εταιρείες, φορείς, οργανισμούς κ.λπ. που λειτουργούν σήμερα στις εγκαταστάσεις του παλαιού αεροδρομίου. Ο,τι μπορεί να φανταστεί ο καθένας.  Αρκεί να αναφερθεί ότι πίσω από τα κτίρια της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας καλλιεργούνται συστηματικά ντομάτες!

Μια άλλη έκταση που οι ελληνικές κυβερνήσεις προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις τελευταίες δεκαετίες είναι το κτήμα Αφάντου στη Ρόδο. Ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και έχουν ενδιαφερθεί μεγάλες ξένες και ελληνικές εταιρείες. Οι απαλλοτριώσεις όμως στην περιοχή έχουν γίνει πριν από πολλά χρόνια και επειδή έχει περάσει  20ετία χωρίς να πραγματοποιήσει το Δημόσιο τον σκοπό της απαλλοτρίωσης, οι ιδιώτες που είχαν κτήματα στην περιοχή ακολουθούν τη νομική διαδικασία και παίρνουν πίσω τις εκτάσεις. Με τη σειρά του το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων σπεύδει να μπλοκάρει νομικά την επιστροφή των απαλλοτριωμένων εκτάσεων, γιατί αν δημιουργηθεί μια ιδιωτική «νησίδα» μερικών στρεμμάτων στο κέντρο της έκτασης των 830 στρεμμάτων, ο διαγωνισμός πάει στις καλένδες.

Αλέξανδρος Κασιμάτης

http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=277030

Speak Your Mind