ΥΠΕΚΑ: Πλαίσιο για την οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος των αυθαιρέτων

 

Πλαίσιο για την οριστική και ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος των αυθαιρέτων, σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Μελετάται σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να δοθεί δυνατότητα απόκτησης νόμιμων τίτλων.

Νομοθετική πρωτοβουλία για το θέμα των αυθαιρέτων, ανακοίνωσε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης. Όπως είπε, σχεδιάζεται ένα πλαίσιο για την ολιστική και οριστική αντιμετώπιση του θέματος των αυθαίρετων κτισμάτων το οποίο θα αποτρέπει τη δημιουργίας νέας γενιάς αυθαιρέτων και ταυτόχρονα θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατηγοριοποίηση των παραβάσεων και την ταξινόμηση ανάλογα με τη βαρύτητα της αυθαιρεσίας. Εν τέλει, θα επιχειρεί δικαιότερη αντιμετώπιση για κάθε περίπτωση και θα ξεκαθαρίζεται σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει η δυνατότητα νόμιμης απόκτησης τίτλων, είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ταυτόχρονα, από το υπουργείο σχεδιάζεται η δημιουργία Τράπεζας Γης και Θάλασσας που θα δώσει λύσεις σε θέματα όπως αυτό της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης. Θα σχεδιαστεί, επίσης, πλαίσιο για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και την ιδιωτική πολεοδόμηση. Στο πλαίσιο αυτό ήδη το υπουργείο συγκεντρώνει στοιχεία για όλους τους συνεταιρισμούς ανά τη χώρα και καταγράφει τα προβλήματα.

Μελετώνται, επίσης, ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της χωροθέτησης επενδύσεων αλλά ταυτόχρονα και νέο θεσμικό πλαίσιο για αποτελεσματικότερους περιβαλλοντικούς ελέγχους και σύγχρονη πολιτική αδειοδοτήσεων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το υπουργείο θα προχωρήσει και στον εκσυγχρονισμό της δασικής νομοθεσίας, στην καταγραφή των δασών και στη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για το Κτηματολόγιο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/11301

 

 

Speak Your Mind