Φρένο από το ΣτΕ για εμπορικό κέντρο

 

akadimiaΦραγμό στην ανέγερση εμπορικού κέντρου-μαμούθ με αυξημένους όρους δόμησης στην προστατευόμενη αρχαιολογική περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο παγώνει προσώρας την έκδοση οικοδομικών αδειών σε τμήμα έκτασης 22.000 τ.μ.

Η προσωρινή διαταγή που εξέδωσε η πρόεδρος του Ε’ τμήματος του ανώτατου δικαστηρίου Αγγελική Θεοφιλοπούλου για απαγόρευση έκδοσης οικοδομικών αδειών αποτελεί ηχηρή απάντηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο παραβίασε τους όρους που έθεσε το ΣτΕ και προχώρησε σε νομοθετικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν την κατασκευή εμπορικού κέντρου τύπου «Mall».

Το θέμα έχει μεταφερθεί και στη Βουλή ύστερα από ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι κατήγγγειλαν ότι η σκανδαλώδης διάταξη αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

Παράλειψη
Στην ερώτηση γίνεται αναφορά «στα συμφέροντα της εταιρείας γαλλικών συμφερόντων ARTUME S.Α. που σχεδιάζει την ανέγερση πολυκέντρου με την επωνυμία “Academy Gardens” στο χώρο του συγκροτήματος Μουζάκη στο οικοδομικό τετράγωνο 75/124 του Δήμου Αθηναίων». Τονίζεται μάλιστα ότι το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο θα αποτελέσει το πρώτο έργο στην ελληνική κτηματαγορά της γνωστής από τα τεκταινόμενα στο χώρο των τραπεζών BlackRock.

Μόλις πρόσφατα το ανώτατο δικαστήριο, κατά την επεξεργασία του προεδρικού διατάγματος που αφορά την περιοχή Ακαδημίας Πλάτωνος, αποφάνθηκε, προκειμένου να υπάρξει πλήρης προστασία του αρχαιολογικού χώρου, ότι πρέπει να περιοριστούν οι όροι δόμησης του τομέα 3 που περικλείεται από τις οδούς Λένορμαν, Κηφισό και Ιφιγένειας και συγκεκριμένα να οριστεί μέγιστος συντελεστής δόμησης 2,1 και μέγιστο ύψος κτηρίων τα 15 μέτρα. Στη γνωμοδότηση προβλεπόταν επίσης ότι ο τομέας 3 πρέπει να ενοποιηθεί με τον τομέα 2.

Ομως, το υπουργείο Περιβάλλοντος αγνόησε και δεν συμμορφώθηκε στις υποδείξεις του ΣτΕ , προχωρώντας στην έκδοση του προεδρικού διατάγματος, χωρίς να κάνει καμιά αναφορά στις συνθήκες οικοδόμησης του τομέα 3, εκεί δηλαδή όπου σχεδιάζεται η κατασκευή του εμπορικού κέντρου, ενώ αντίθετα καθόρισε συντελεστή δόμησης και ύψος κτηρίων μόνο στους τομείς 1 και 2.

Η… παράλειψη αυτή άναβε το πράσινο φως για την οικοδόμηση της περιοχής με βάση το παλαιό, μη προστατευτικό καθεστώς, δηλαδή με αυξημένο συντελεστή δόμησης 2,4, ανώτερο ύψος κτηρίων τα 18 μέτρα και μέγιστη κάλυψη το 70%.

Η προσωρινή διαταγή της κ. Θεοφιλοπούλου, που αποτελεί ανάχωμα στα επενδυτικά σχέδια και την οικιστική επιβάρυνση της περιοχής, εκδόθηκε προκειμένου «να αποτραπεί η δημιουργία μη αναστρέψιμων πραγματικών καταστάσεων στην περιοχή, η οποία γειτνιάζει με το σημαντικότατο αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος». Θα ισχύει μέχρι να αποφανθεί το Τμήμα Αναστολών για την υπόθεση.

Τη δικαστική μάχη στο ΣτΕ ξεκίνησαν κάτοικοι της Ακαδημίας Πλάτωνος που ζητούν την αναστολή και ακύρωση του προεδρικού διατάγματος.

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=398053

Speak Your Mind