Χωροταξικό τουριστικών επενδύσεων

 

investΑλλαγές που έπρεπε εδώ και χρόνια να έχουν δρομολογηθεί για την ανανέωση ενός παρωχημένου τουριστικού μοντέλου; Ή παραγωγή νομοθετημάτων ανάλογα με τα αιτήματα υποψήφιων επενδυτών; Σε κάθε περίπτωση, από το 2010 έως σήμερα το ένα νομοθέτημα για τη χωροθέτηση τουριστικών επενδύσεων διαδέχεται το άλλο, όλα στην ίδια κατεύθυνση: τη δημιουργία ενός προνομιακού πλαισίου για την προώθηση των μεγάλης κλίμακας τουριστικών επενδύσεων, με παράλληλη κατάργηση των περιορισμών. Είναι αυτή η σωστή κατεύθυνση για τη χώρα μας; Οι υπέρμαχοι υποστηρίζουν ότι θα φέρει «ζεστό χρήμα» και θέσεις εργασίας σε μια κρίσιμη περίοδο. Οι πολέμιοι ότι θα προκαλέσει μη αναστρέψιμη καταστροφή, ανάλογη με αυτή που έχει συντελεστεί στις ισπανικές και τουρκικές ακτές.

Οι πρώτες μεγάλες αλλαγές στη νομοθεσία γύρω από τη χωροθέτηση τουριστικών επενδύσεων ήρθαν το 2009, με τη θέσπιση του πρώτου ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό. Ενα πλαίσιο που δέχθηκε έντονη κριτική ως «περιβαλλοντοκτόνο», αλλά σε μια εποχή με εντελώς διαφορετικές οικονομικές συνθήκες από τη σημερινή.

Οι κυριότερες αλλαγές
Ας δούμε ορισμένες από τις κυριότερες αλλαγές που έχουν θεσπιστεί την τελευταία διετία:

  • Στον ν. 3986/11 (εφαρμοστικός του μεσοπρόθεσμου) δίνεται η δυνατότητα χρησιμοποίησης δημοσίων ακινήτων για τουριστική αξιοποίηση, με την αναθεώρηση όλου του ισχύοντος σε κάθε περιοχή πολεοδομικού πλαισίου στα μέτρα της υποψήφιας επένδυσης. Δημιουργείται ένα νέο «μοντέλο» τουριστικής ανάπτυξης, οι ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικά Σχέδια Αξιοποίησης Δημοσίων Ακινήτων). Στον ίδιο νόμο νομιμοποιούνται όλες οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες που έχουν ανεγερθεί από τον ΕΟΤ ή τρίτο για λογαριασμό του μέχρι το 2000.
  • Με τον ν. 4002/11 (για το συνταξιοδοτικό) δημιουργείται ένα νέο είδος επένδυσης, τα «σύνθετα τουριστικά καταλύματα». Επίσης θεσπίζεται η κατ’ εξαίρεση λειτουργία ειδικής πολεοδομικής υπηρεσίας από τον ΕΟΤ, η οποία αναλαμβάνει την έκδοση και αναθεώρηση οικοδομικών αδειών για τουριστικές εγκαταστάσεις.
  • Στον ν. 4014/11 για τη «νομιμοποίηση» αυθαιρέτων δίνεται η δυνατότητα σε παράνομες τουριστικές εγκαταστάσεις να διεκδικήσουν τη νομιμοποίησή τους.
  • Το πλαίσιο αρμοδιοτήτων του πολεοδομικού γραφείου του ΕΟΤ καθορίζεται στον ν. 4030/11 (για το νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών). Στον ίδιο νόμο συμπεριελήφθησαν και σειρά «φωτογραφικών» ρυθμίσεων, όπως η δυνατότητα διπλασιασμού (από 10% σε 20%) της δασικής έκτασης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μια τουριστική επιχείρηση για τη δημιουργία αθλητικών και τουριστικών εγκαταστάσεων.
  • Με τον ν. 4067/11 (νέος οικοδομικός κανονισμός) πριμοδοτούνται περαιτέρω τα ξενοδοχεία – λ.χ. δεν προσμετράται πλέον στον συντελεστή ο πρώτος υπόγειος όροφος για γυμναστήρια, σάουνες κ.λπ. Επίσης ορίζει ότι τα ξενοδοχεία τύπου μοτέλ μπορούν να κάνουν «σύνθετη τουριστική κατοικία» αν βρίσκονται σε οικόπεδα τουλάχιστον 50 στρεμμάτων.
  • Στον ν. 4070/11 αλλάζει το πλαίσιο δημιουργίας τουριστικών λιμένων.
  • Τον Οκτώβριο του 2012 με πράξη νομοθετικού περιεχομένου εισάγεται ο όρος «παραθεριστικό χωριό», μια μορφή προνομιακής ιδιωτικής πολεοδόμησης.
  • Τον Νοέμβριο του 2012 υπεγράφη το νέο πλαίσιο για τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις για έργα τουρισμού, δηλαδή τον νέο τρόπο περιβαλλοντικής αδειοδότησης, που περιλαμβάνει την κατάργηση της υποχρέωσης εκπόνησης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
  • Τέλος, πριν από λίγες ημέρες ήρθε πλήθος νέων ρυθμίσεων σε σχέδιο νόμου των υπουργείων Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Οικονομικών. Προβλέπει την άρση των περιορισμών για τις οργανωμένες τουριστικές επενδύσεις ακόμα και σε μικρά νησιά (άνω των 90 τ.χλμ.) και προσθέτει διευκολύνσεις στο πλαίσιο για τις Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ).

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind