Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις κατασκευές και οι τροπολογίες για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, την διπλή ανάπλαση Αλεξάνδρας – Βοτανικού και την πολιτική των υδάτων

 

ypekaΨηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις κατασκευές και οι τροπολογίες για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, την διπλή ανάπλαση Αλεξάνδρας – Βοτανικού και την πολιτική των υδάτων.

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΔΗΜΑΡ) το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με το οποίο κυρώνεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου των κατασκευών.

Αυθαίρετα
Ακόμη ψηφίστηκε η τροπολογία – η οποία ενσωματώθηκε ως άρθρο στο νομοθέτημα – η οποία εισάγει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για την τακτοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών με στόχο την ενίσχυση των δημόσιων εσόδων. Σύμφωνα με την ρύθμιση παρέχεται έκπτωση 10% επί του συνολικού προστίμου υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τις 31 Μαΐου του 2013 θα έχει καταβληθεί ποσοστό τουλάχιστον 30% του προστίμου. Επίσης παρατείνεται μέχρι 31 Μαΐου 2013 (από 31 Ιανουαρίου 2013) η προθεσμία μέσα στην οποία οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων ακινήτων και ημιϋπαίθριων μπορούν να τα μεταβιβάσουν εφόσον έχουν καταβάλλει το 30% του συνολικού προστίμου. Ακόμη δίνεται η δυνατότητα σε βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες να αδειοδοτηθούν με την καταβολή του 30% του προστίμου επίσης μέχρι τις 31 Μαίου του 2013.

Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, αφού τόνισε ότι δεν λύνεται με τις ρυθμίσεις αυτού το νομοσχεδίου ένα θέμα που χρονίζει για δεκαετίες κάλεσε τα κόμματα να συμμετάσχουν σε Ειδική ανοιχτή κοινοβουλευτική διαδικασία με προτάσεις και απόψεις για την οριστική λύση του θέματος των αυθαιρέτων. Μετά από την διαδικασία αυτή, η κυβέρνηση θα καταθέσει το σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα που προανήγγειλε.

Γήπεδο Παναθηναϊκού
Επίσης έγινε δεκτή η τροπολογία με την οποία καλύπτονται νομοθετικά κενά της διπλής ανάπλασης των περιοχών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού, όπου θα κτιστεί το νέο γήπεδο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Από την ρύθμιση εξαιρείται για τα επόμενα πέντε χρόνια γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και οι συνοδευτικές εγκαταστάσεις του από την υποχρέωση κατεδάφισης ανεξαρτήτως της έναρξης και της προόδου των έργων στον Βοτανικό. Επίσης παγώνουν για πέντε χρόνια – η είσπραξη των προστίμων για τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες που βαρύνουν το γήπεδο του Παναθηναϊκού στην Αλεξάνδρας και «τακτοποιούνται» για πέντε χρόνια άλλου είδους αυθαίρετες κατασκευές στο γήπεδο της Λεωφόρου. «Αποσοβούμε το ενδεχόμενο να κατεδαφιστεί το γήπεδο χωρίς να έχει εκδοθεί η άδεια λειτουργίας του νέου γηπέδου» είπε ο αν. υπουργός Στ. Καλαφάτης και κατέθεσε σχετική προσθήκη στο νομοσχέδιο. Διευκρίνισε δε σε δήλωσή του ότι «το υπουργείο δεν παίρνει θέση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Αλεξάνδρας, αλλά αναγνωρίζει ότι υπάρχουν τουλάχιστον δικαιώματα χρήσεως του γηπέδου ποδοσφαίρου από τον Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο, τα οποία αναγνωρίζονται εξάλλου κι από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και πρέπει να γίνουν σεβαστά». «Θα ελεγχούν τα πάντα κι αυτό το προφυλάσσουμε με την συγκεκριμένη ρύθμιση» ανέφερε.

Πολιτική υδάτων
Τέλος αναφορικά με την τροπολογία για την πολιτική υδάτων ο κ. Καλαφάτης ξεκαθάρισε πως δεν δημιουργείται Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων, αλλά ενσωματώνονται οι αρμοδιότητες θέσεων, κανόνων στην τιμολόγηση και ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτων στην καθ’ ύλιν εκ του νόμου Ειδική Γραμματεία Υδάτων με συνέπεια την αποτελεσματικότερη εποπτεία στον κρίσιμο αυτό τομέα. «Είναι αναγκαιότητα η ύπαρξη ενός φορέα με αρμοδιότητα στα θέματα τιμολόγησης και κοστολόγησης των υδάτων αφού αυτή αποτελεί υποχρέωσή μας στα πλαίσια ολοκλήρωσης διαχείρισης που επιτάσσει η κοινοτική νομοθεσία και η οδηγία για τα ύδατα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφάτης.

Από την έναρξη της συνεδρίασης ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Παναγιώτη Λαφαζάνη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταφεύγει και πάλι σε νομοθέτηση με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ενώ φέρνει και τροπολογίες άσχετες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα αυτόνομο νομοθέτημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως ψήφισε «παρών» στην τροπολογία για το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Για αντικοινοβουλευτικές διαδικασίες από την κυβέρνηση, έκανε λόγο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Τέρενς Κουίκ, καταψηφίζοντας την τροπολογία για τα ύδατα, υπερψηφίζοντας όμως εκείνη για το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Το γεγονός ότι δεν κατατέθηκε ούτε αίτηση αντισυνταγματικότητας ούτε αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας αποδεικνύει ότι οι κοινοβουλευτικές συνθήκες είναι ομαλές κατ’ αντιδιαστολή των όσων ακούστηκαν, είπε εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τσούκαλης. Εκ μέρους του ΚΚΕ η Διαμάντω Μανωλάκου, δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοθέτημα, αλλά ψήφισε «λευκό» για το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/12074

Speak Your Mind