Έργα 35,5 εκατομμυρίων ευρώ στο δήμο Αθηναίων

 

kaminisΤην εκκίνηση των πρώτων 15 έργων συνολικού προϋπολογισμού 35,5 εκατομμυρίων ευρώ, που θα δώσουν νέα πνοή στην πόλη της Αθήνας, κήρυξαν την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου από κοινού ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός και ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης. «Η σημερινή πρωτοβουλία είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της Αττικής. Τα 15 αυτά πρώτα έργα αποτελούν μόνον την αρχή ενός ευρύτερου, ολοκληρωμένου αναπτυξιακού προγράμματος, με στόχο την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας υποβάθμισης της πόλης, καθώς και την αποτελεσματική διαχείριση της κοινωνικής κρίσης που έχει πλήξει την Αθήνα» τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Για μια νέα αφετηρία για την «επανεκκίνηση της Αθήνας ως τόπου να ζει, να εργάζεται και να επισκέπτεται κανείς», έκανε λόγο ο Δήμαρχος Αθηναίων. Όπως περιέγραψε ο κ. Καμίνης, τα έργα αυτά περιλαμβάνουν διαχείριση – συγκομιδή απορριμμάτων, κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στα δημοτικά διαμερίσματα όπου δεν υπάρχει, κατασκευή δυο βιοκλιματικών βρεφονηπιακών σταθμών σε Κυψέλη και Κεραμεικό, ανάπλαση της πλατείας Αγ. Γεωργίου στην Κυψέλη, ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου στην οδό Πάφου (επίσης στο 6ο Διαμέρισμα), ανακατασκευή δυο Κέντρων Υγείας στην Κυψέλη και στην οδό Σαρανταπόρου (στο 5ο Διαμέρισμα), ανακατασκευή του «Σαράφειου Κολυμβητηρίου» και μελέτες για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας.

Τα πρώτα αυτά έργα εντάσσονται από την Περιφέρεια Αττικής στη Συλλογική Απόφαση για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με σκοπό να υποστηριχθεί εμπράκτως το αναπτυξιακό πρόγραμμα του δήμου, με τον κ. Σγουρό να κάνει ιδιαίτερη αναφορά το κλίμα καλής συνεργασίας, συνοχής και αλληλεγγύης. Με τη σειρά του ο δήμος, μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών, ως Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης, έχει ετοιμάσει τις σχετικές προσκλήσεις.

Ο Δήμαρχος, κ. Καμίνης, στις 19 Δεκεμβρίου 2012, υπέγραψε τις πρώτες επτά προσκλήσεις του προγράμματος του δήμου σε τομείς πολιτικής που αφορούν:

  • Ολοκληρωμένα σχέδια για την αστική και αγροτική αναγέννηση ύψους 25.000.000 €
  • Διαχείριση οικιακών και βιομηχανικών αποβλήτων ύψους 16.000.000 €
  • Επεξεργασία ύδατος ύψους 10.000.000 €
  • Υποδομές Υγείας ύψους 5.000.000 €
  • Υποδομές Φροντίδας παιδιών ύψους 5.000.000 €
  • Ενεργειακή απόδοση, συμπαραγωγή, διαχείριση ενέργειας, ύψους 7.500.000 €
  • Προετοιμασία, εφαρμογή, παρακολούθηση, επιθεώρηση / Μελέτες, Τεχνικοί Σύμβουλοι, Αξιολόγηση ύψους 2.100.000 €

Σχολείο θα γίνει ξανά η βίλα Αμαλία
Η επικαιρότητα δε θα μπορούσε να μείνει εκτός συζήτησης, σε μια ημέρα που τα γεγονότα στη βίλα Αμαλία ήρθαν και πάλι στο προσκήνιο. Μένοντας μακριά από το αστυνομικό μέρος της υπόθεσης, ο κ. Καμίνης, δήλωσε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ότι «η βίλα Αμαλία θα γίνει αυτό που προβλέπεται, δηλαδή σχολείο». Υπενθυμίζουμε ότι η εν λόγω μονοκατοικία, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Χέυδεν, λειτουργούσε ως σχολείο από το 1863.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής από την πλευρά του, αφού καταδίκασε την επίθεση που δέχθηκε την περασμένη Παρασκευή ο δήμαρχος Αθηναίων με αφορμή τη βίλα Αμαλία, σημείωσε ότι τα έργα θα δώσουν μια νέα πνοή στην πόλη και πρόσθεσε ότι υπάρχουν προς διάθεση άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ, για τα οποία αναμένονται συμβάσεις μέσα στο 2013 προκειμένου να εκτελεστούν έργα.

Αναφερόμενος δε, στα 500 και πλέον εγκαταλελειμμένα νεοκλασικά κτήρια που υπάρχουν στην Αθήνα, ο κ. Σγουρός δήλωσε ότι «αποτελούν την κακή εικόνα της πόλης και για αυτό πρέπει ή να κατεδαφισθούν ή να αξιοποιηθούν».

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=492187

 

Speak Your Mind