Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας: μεγάλες προσδοκίες, λίγα λεφτά

 

ellinikoΈσοδα 1,67  δισ. ευρώ και μελλοντική απόδοση (yield) 2  δισ. ευρώ αναμένεται να φέρει, σύμφωνα με πληροφορίες,  το πωλητήριο σε 1.078 ακίνητα του ελληνικού δημοσίου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ έως το τέλος του 2014. Η εκτίμηση για την απόδοση της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας είναι πολύ «συγκρατημένη» σε σχέση με τον μνημονιακό στόχο άντλησης εσόδων 20 – 28  δισ. ευρώ έως και μετά το 2020).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από το Ελληνικό αναμένονται 700 εκατ. ευρώ, από τα τουριστικά ακίνητα στην Κασσιόπη και  στην περιοχή Αφάντου 60 εκατ. ευρώ  έκαστο, από τον Αστέρα 30 εκατ. ευρώ, ενώ από τα 28 κτήρια που πωλούνται και επαναμισθώνονται υπολογίζεται ποσό 200 εκατ. ευρώ.

Το ποσό από τα ακίνητα, συμπληρώνει τον στόχο εσόδων από το πωλητήριο σε 15 εταιρείες για έσοδα 4,13  δισ. ευρώ και σε 9 δικαιώματα με απόδοση 940 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2014 (Δείτε: Πότε και πόσα προσδοκούν από κάθε αποκρατικοποιήση). Και στην περίπτωση των ΔΕΚΟ τα έσοδα που προς το παρόν έχουν βρεθεί είναι πολύ λιγότερα από  τον μνημονιασκό στόχο για την εύρεση 50  δισ. ευρώ εσόδων για τη μείωση του χρέους (με 20-28  δισ. ευρώ από τα «φιλέτα» ανάμεσα σε 81.000 ακίνητα και ακόμη 26  δισ. ευρώ από ΔΕΚΟ και δικαιώματα). Οπότε αναζητούνται τα υπόλοιπα…

Η αξία πάντως είναι «θεωρητική» ειδικά στα τελευταία πακέτα ακινήτων αφού  υπολογίζεται το ποσό χωρίς ακόμη να έχουν επιλεγεί τα «φιλέτα» προς μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ:

  1. Το πακέτο  «Ελληνικό 1»  αναμένεται να φέρει έσοδα 700 εκατ. ευρώ με το πωλητήριο των μετοχών της Ελληνικών ΑΕ. Σημειώνεται ότι οι μελέτες για το έργο  που έχουν παρουσιαστεί στο παρελθόν έκαναν λόγο για μελλοντικά έσοδα (με την ολοκλήρωση του έργου ανάπτυξης) πολλών  δισ. ευρώ για τα οποία προς το παρόν δεν υπάρχει εκτίμηση.
  2. Από την πώληση του τουριστικού ακίνητου της Κασσιόπης στην Κέρκυρα το ΤΑΙΠΕΔ θα λάβει  60 εκατ. ευρώ.
  3. Ακόμη 60 εκατ. ευρώ υπολογίζεται να έρθουν από το πωλητήριο (που συζητείται χρόνια) για την περιοχή Αφάντου στη Ρόδο (στο πρόγραμμα ονομάζεται 1ο πακέτο ακινήτων).
  4. Η πώληση και επαναμίσθωση (sale-repo) 28 κρατικών κτηρίων στην Αθήνα (κυρίως υπουργεία, κρατικές υπηρεσίες, εφορίες) και των 6 κτηρίων στο εξωτερικό αναμένεται ότι όλα μαζί θα φέρουν άμεσα έσοδα (χωρίς την μελλοντική επιβάρυνση πληρωμής ενοικίου) 200 εκατ. ευρώ.
  5. Ο Αστέρας Βουλιαγμένης που σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε χθες σε ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ να οδεύσει προς πώληση μέσα στο 1ο τρίμηνο εκτιμάται ότι θα φέρει  30 εκατ. ευρώ.
  6. Το δεύτερο πακέτο ακινήτων αναμένεται να έχει έσοδα  220 εκατ. ευρώ. Αφορά σε επιπλέον 40 ακίνητα που θα πρέπει να προσδιοριστούν από την αρμόδια γενική γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών  και να μεταβιβασθούν στο ΤΑΙΠΕΔ έως τον Μάρτιο.
  7. Το 3ο πακέτο τουλάχιστο 1.000 ακινήτων πρέπει να προσδιορισθεί και να μεταβιβασθεί στο ΤΑΙΠΕΔ έως τον προσεχή Δεκέμβριο και – θεωρητικά – υπολογίζεται να έχει απόδοση 300 εκατ. ευρώ.

Της Δήμητρας Καδδά

http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1703946

Speak Your Mind