Αρχιτεκτονικά κοσμήματα στα χέρια των αντιεξουσιαστών

 

villaskaramagkaΜπορεί να έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους από Δημόσιο και ιδιοκτήτες, ωστόσο, τα δύο κτίρια που είχαν καταλάβει επί χρόνια αντιεξουσιαστές και «απελευθερώθηκαν» από την Αστυνομία, αποτελούν μνημεία ιστορικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Η Βίλα Αμαλία και η Βίλα Σκαραμαγκά είναι δύο από τα συνολικά 500 εγκατελελειμμένα κτίρια στην Αθήνα που τελούν υπό κατάληψη.

Η Βίλα Αμαλία στην οδό Αχαρνών ήταν δύο κτίρια, η κατοικία του Μιλτιάδη Ράλλη και το κτίριο προς τη Χέϋδεν ήταν η κατοικία του πρέσβη Περικλή Αργυρόπουλου.

Απο το 1932 εως το 1972 στεγάστηκε στη Βίλα Αμαλία το θρυλικό 2ο Γυμνάσιο Αρρένων.

Από τα θρανία του πέρασαν σπουδαίες προσωπικότητες και πολλοί διάσημοι έλληνες ανάμεσά τους ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, οι Λευτέρης Παπαδόπουλος, Αλέκος Φασιανός, Θόδωρος Αγγελόπουλος, Χρήστος Γιανναράς, Οδυσσέας Χατζόπουλος, Ανδρέας Φουστάνος, Ιάσωνας Τριανταφυλλίδης, Ηλίας Μαμαλάκης, Νίκος Βεργόπουλος, Γιάννης Μουρκουτάς, Νίκος Ανδρικόπουλος και πολλοί άλλοι.

Η Βίλα Σκαραμαγκά στην οδό Πατησίων θεωρείται αρχιτεκτονικό κόσμημα, έχει όμως και μεγάλη ιστορία. Στην επιβλητική πολυκατοικία Παπαλεονάρδου, γνωστή ως βίλα Σκαραμαγκά εξαιτίας του ονόματος του στενού αδιέξοδου δρόμου που τέμνει την οδό Πατησίων έζησε η διάσημη Μαρία Κάλλας από το 1937.

Την πολυκατοικία Παπαλεονάρδου έχτισε το 1925 ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Κιτσίκης με  επιρροές Αρτ Νουβό. Η οικία Μαρίας Κάλλας έχει χαρακτηρισθεί από το 1989, επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη, ως διατηρητέο ιστορικό και αρχιτεκτονικό μνημείο των νεότερων χρόνων.

Το κτίριο ανήκει στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) από το 1950.

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=26128

 

Speak Your Mind