Δέκα έξυπνες πόλεις αειφορίας

 

10 Νοε 2012 – Πολιτισμός – Της ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

Με εφαρμογή καινοτόμων ιδεών έχουν βελτιώσει τη ζωή των κατοίκων και το περιβάλλον

Διαγωνισμός για πρωτότυπους τρόπους με τους οποίους Ευρώπη και Βόρεια Αφρική μπορούν να μειώσουν τη ρύπανση.

Οι δέκα πρώτες σε αειφόρο ανάπτυξη πόλεις στον κόσμο που μέσα από σωστές παρεμβάσεις έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής. Μια πόλη όπου δεν υφίσταται αναταραχή για το πού θα χωροθετηθεί μια χωματερή, αλλά αντίθετα οι δημοτικές αρχές χρησιμοποιούν τα αέρια που εκλύονται από τις εγκαταστάσεις της ώστε να κινηθούν τα απορριμματοφόρα της. Σενάριο επιστημονικής φαντασίας; Οχι. Στο Τορόντο είναι πραγματικότητα εδώ και λίγο καιρό.

Η πόλη του Καναδά συγκαταλέγεται ανάμεσα στις δέκα πιο «έξυπνες» πόλεις του κόσμου με βάση τον κατάλογο που δημοσίευσε το Co.Exist ( συνυπάρχω), ένα σοβαρό αμερικανικό ιστολόγιο αφιερωμένο σε καινοτόμες ιδέες που υλοποιούμενες συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας, τόσο σε επίπεδο τεχνολογίας όσο και οικολογίας και βιωσιμότητας.
Διαγωνισμός
Ιδέες για τέτοιες «έξυπνες» πόλεις δέχεται σε σχετικό διαγωνισμό το Βρετανικό Συμβούλιο.
Εως τις 14 Νοεμβρίου, οι ενδιαφερόμενοι, άτομα ή φορείς, μπορούν να καταθέσουν τις βασισμένες στο κοινωνικό επιχειρείν ιδέες τους με θέμα Περιβάλλον και «Εξυπνες» Πόλεις.
Ο νικητής θα συμμετάσχει δωρεάν στο συνέδριο Our Shared Future (Το κοινό μας μέλλον) που θα πραγματοποιηθεί στη Μάλτα τον ερχόμενο Φεβρουάριο με το ίδιο θέμα και παράλληλα θα παρακολουθήσει online σειρά μαθημάτων για να ενισχύσει τις επιχειρηματικές του δεξιότητες.
Φιλοσοφία του Our Shared Future αποτελεί η πεποίθηση ότι οι ίδιες οι πόλεις μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα για θετική αλλαγή μέσα από τον τρόπο που θα τις δουν τα άτομα ή οι κοινότητες.
Σκοπός του διαγωνισμού είναι να υποβληθούν ιδέες για τρόπους με τους οποίους τόσο η Ευρώπη όσο και η Βόρεια Αφρική μπορούν να γίνουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον και να μειώσουν τη ρύπανση.
Οι αστικές μετακινήσεις και η διαχείριση απορριμμάτων μέσα από ιδέες κοινωνικής επιχειρηματικότητας βρίσκονται στο επίκεντρο του διαγωνισμού. Ηλεκτροκίνητα οχήματα και καινοτόμες ιδέες για το πώς οι πολίτες διαχειρίζονται τα αστικά απορρίμματα, ενδεχομένως και για την παραγωγή ενέργειας και κατά συνέπεια τη μείωση των εξόδων τους, συμπεριλαμβάνονται στο σκεπτικό.
Αρκετές τέτοιες ιδέες περιλαμβάνονται ή έχουν βρει εφαρμογή στον κατάλογο με τις δέκα πόλεις του Co.Exist. Πρώτη στη λίστα βρίσκεται η Βιέννη, η οποία εφαρμόζει προγράμματα με στόχο τη μείωση εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, βελτιωμένες αστικές μετακινήσεις και αλλαγή χρήσεων γης, με στόχο να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη χρήση «έξυπνων» τεχνολογιών για ένα ποιοτικότερο περιβάλλον.
Στο Τορόντο, δεύτερο στη λίστα και πρώτο στη Β. Αμερική, έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για τη μετάβαση σε οικονομία μειωμένων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Παράλληλα, ο ιδιωτικός τομέας πήρε την πρωτοβουλία για ένα ολοκληρωμένο σύστημα μετακινήσεων με το μετρό.
Ευρισκόμενο στην τρίτη θέση, το Παρίσι εξαίρεται για το δίκτυο ενοικίασης ποδηλάτων και το πρόσφατο λανσάρισμα ηλεκτροκίνητων οχημάτων με 250 σταθμούς ενοικίασης.
Προτού χτυπηθεί από τον τυφώνα «Σάντι», η Νέα Υόρκη κατέλαβε την τέταρτη θέση για το σύστημα πρόληψης αστικών πυρκαγιών, μεταξύ άλλων, αλλά και εκσυγχρονισμό της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με σύστημα ικανοποίησης αιτημάτων για επιστροφή φόρων.
Στην πέμπτη θέση βρίσκεται το Λονδίνο, με καινοτομίες που αφορούν την ατμοσφαιρική ρύπανση και το κυκλοφοριακό, όπως το congestion tax, πρόστιμο 10 λιρών αν οδηγείς το αυτοκίνητό σου τις ώρες αιχμής σε συγκεκριμένες, βεβαρημένες κυκλοφοριακά περιοχές της πόλης, ενώ σύντομα θα εγκαταστήσει το μεγαλύτερο ασύρματο δίκτυο Ιντερνετ στην Ευρώπη.
Ενα οικολογικό προάστιο, το eco-burb (ecological και suburb), σχεδιάζει το Τόκιο, στην έκτη θέση, με κατοικίες που θα χρησιμοποιούν φωτοβολταϊκά, ενεργειακά αυτόνομες συσκευές, όλα συνδεδεμένα σε «έξυπνα δίκτυα». Το Βερολίνο, που κατέχει την έβδομη θέση, έδωσε ιδιαίτερη ώθηση στη χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων μέσα στην πόλη.
Η Κοπεγχάγη, το Χονγκ Κονγκ και η Βαρκελώνη συμπληρώνουν τη δεκάδα.

Speak Your Mind