Ερχονται ευρω – πρόστιμα για ανύπαρκτους βιολογικούς καθαρισμούς

 

biologikosΥπό την απειλή βαρέων ευρωπροστίμων πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή, σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) με θέμα την ανεπαρκή διαχείριση των αστικών λυμάτων των οικισμών Αρτέμιδας και Ραφήνας στην Ανατολική Αττική.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε τον άμεσο κίνδυνο μιας εκ νέου προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με εισήγηση για επιβολή χρηματικής ποινής και ημερήσιου προστίμου εξαιτίας της συνεχιζόμενης, εν έτει 2013, αδυναμίας αντιμετώπισης του προβλήματος της διαχείρισης των αστικών λυμάτων στους οικισμούς της Ανατολικής Αττικής.

Μάλιστα στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, της Περιφέρειας Αττικής, της ΕΥΔΑΠ και του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδας, έγινε σαφές ότι οι χρηματικές κυρώσεις θα πρέπει να καταλογιστούν αναλογικά στους δήμους, οι πράξεις και οι παραλείψεις των οποίων οδήγησαν στην εξέλιξη αυτή.

Οι υποδομές στην Ανατολική Αττική θα έπρεπε να έχουν κατασκευαστεί εδώ και μία 15ετία. Η αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας οδήγησε το 2007 σε καταδίκη της χώρα μας από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) για παράβαση της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ. Το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ έθεσε χρονοδιάγραμμα για την αποχέτευση και τους βιολογικούς καθαρισμούς και δεσμεύθηκε ότι τα έργα θα ολοκληρώνονταν το 2013. Όμως, καθώς τα περισσότερα έργα δεν είχαν δρομολογηθεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανήλθε με προειδοποιητική επιστολή το 2009.

Σήμερα κι ενώ οι στοιχειώδεις υποδομές για μια σύγχρονη πόλη παραμένουν ακόμη ζητούμενο για την Ανατολική Αττική, το ΥΠΕΚΑ καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να συμμετέχουν στην επίλυση του ζητήματος καθώς, εκτός από τις προφανείς επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και στο περιβάλλον, η εκκρεμότητα αυτή εγκυμονεί πλέον και σοβαρούς δημοσιονομικούς κινδύνους, με επιβολή προστίμων και απώλεια δεσμευμένων για την κατασκευή των έργων κοινοτικών πόρων.

Τράτσα Μάχη

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=521011

Speak Your Mind