Καταδίκη της Ελλάδας για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς

 

sinaiterismoiΣοβαρό πρόβλημα αρχίζει να αντιμετωπίζει το κράτος από τις απανωτές προσφυγές ιδιοκτητών ακινήτων που δε μπορούν να τα αξιοποιήσουν με ευθύνη της πολιτείας.

Μετά τις δίκες για τις απαλλοτριώσεις έναντι χαμηλού τιμήματος ή του μπλοκαρίσματος για πολλά χρόνια της αξιοποίησης, τώρα έρχεται μια καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με θέμα τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς.

Ουσιαστικά το δικαστήριο δέχεται ότι δε μπορεί να μένει ανεκμετάλλευτη η περιουσία των πολιτών εξαιτίας περιοριστικών μέτρων που βάζει το κράτος. Ετσι, αναγκάζεται η πολιτεία να πληρώσει αποζημίωση πάνω από 500.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη που προσέφυγε.

Η νέα «ευρωκαταδίκη» υποχρεώνει το Δημόσιο κατ’ αρχήν να πληρώσει πάνω από μισό εκατ. ευρώ σε οικοδομικό συνεταιρισμό για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) για τους περιορισμούς δόμησης που έθεσε το κράτος το 2003 σε 824 στρέμ (από τα 7.300 της συνολικής ακίνητης περιουσίας του).

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ξεπερνώντας την αντίθετη νομολογία του ΣτΕ (που δεν δεχόταν αποζημιώσεις για εκτός σχεδίου ακίνητα, αφού δεν προοριζόταν κατ’ αρχήν για οικιστική αξιοποίηση) έκρινε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση διαταράχθηκε η δίκαιη ισορροπία ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό συμφέρον και το κράτος με τα περιοριστικά μέτρα δόμησης, παραβίασε το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ που προστατεύει την περιουσία.

Η μεταστροφή που αναγκαστικά ωθείται στη νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων ύστερα από σχετικές «ευρωκαταδίκες» έχουν αρχίσει να δημιουργούν ένα κύμα σχετικών αγωγών και ήδη τα διοικητικά δικαστήρια της χώρας κατακλύζονται από αιτήματα θιγομένων ιδιοκτητών για αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ.

Κατά το ευρωδικαστήριο, ο οικοδομικός συνεταιρισμός πρέπει να αποζημιωθεί γιατί υπέστη διαφυγόν κέρδος που συνδέεται με τον περιορισμό της εκμετάλλευσης ενός μέρους της ιδιοκτησίας του με τον τρόπο που επιθυμούσε, αφού στα 824 στρέμ. επιτράπηκε δόμηση ακινήτων μεγαλύτερων των 4 στρεμμάτων.

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=26528

Speak Your Mind