Κλειδωμένες στα συρτάρια 173 μελέτες των ΟΤΑ

 

otaΣτα συρτάρια του υπουργείου Εσωτερικών βρίσκονταν από το 2009 μελέτες για 173 έργα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που επρόκειτο να χρηματοδοτηθούν με τη μέθοδο ΣΔΙΤ και είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα Θησέας. Για τις μελέτες είχε καταβληθεί το ποσό των εννέα εκατ. ευρώ και εντός των ημερών ολοκληρώνεται η δεύτερη φάση πληρωμών, ύψους €2 εκατ. .

Οι μελέτες αφορούσαν έργα για την αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας, τουριστικές υποδομές, διαχείριση απορριμμάτων και λυμάτων, κατασκευή και διαχείριση δικτύων αποχέτευσης και ύδρευσης, παραγωγή ενέργειας από εναλλακτικές πηγές.

Όμως, από τις 173 μελέτες μόνο δύο μελέτες προχώρησαν σε έγκριση από τη δι-υπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ και βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης. Καθώς δεν είχε υπάρξει ενημέρωση της ηγεσίας του υπουργείου για το ζήτημα, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης ζήτησε να υπάρξει γραπτή αναφορά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών για τους λόγους καθυστέρησης προώθησης των έργων.

Κατά τη σύσκεψη το πρωί στο υπουργείο Εσωτερικών συζητήθηκε το θέμα για τη δημιουργία κεφαλαίου επενδύσεων για χρηματοδότηση υποδομών στους ΟΤΑ. Συγκεκριμένα, ζητήθηκαν τρόποι για την ένταξη των δήμων σε αναπτυξιακά έργα μέσω προγραμμάτων ΣΔΙΤ, όπως είναι ο φωτισμός ή έργα αφαλάτωσης, που είναι ανταποδοτικά. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από ξένες εταιρείες και στη δυνατότητα χρηματοδότησης από ξένες τράπεζες.

Στη σύσκεψη, εκτός από τον κ. Μιχελάκη, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Α. Αντωνόπουλος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης, ο επίτιμος πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Γ. Γραμματίδης, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σ. Λαζαρίδης και ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Finance Α.

RE+D Magazine

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=28040

Speak Your Mind