Μετέωρες οι περιοχές NATURA

 

naturaΣτον αέρα βρίσκεται η τύχη του 70% των περιοχών Natura, καθώς το Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών παραπαίει, όπως καταγγέλλουν εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις. Οι φορείς διαχείρισης των περιοχών Natura συγχωνεύθηκαν στις αρχές του χρόνου ύστερα από νομοθετική ρύθμιση και αριθμούν πλέον 14 από 29. Την ίδια στιγμή δεν έχει οριστεί σχήμα διαχείρισης των περιοχών, οι εμπλεκόμενοι φορείς υπολειτουργούν, ενώ εξακολουθεί να εκκρεμεί η διαδικασία καταγραφής της βιοποικιλότητας.

Αφύλακτες παραμένουν σημαντικές παραλίες ωοτοκίας της χελώνας καρέτα καρέτα και το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου.
Ενδεικτικές της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι προστατευόμενες περιοχές, σύμφωνα με τις οργανώσεις Αρκτούρος, Αρχέλων, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, MOm και WWF Ελλάς, είναι οι παρακάτω περιπτώσεις προστατευόμενων περιοχών:

Αφύλακτες παραμένουν εν μέσω τουριστικής περιόδου στη Ζάκυνθο οι πιο σημαντικές παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta και το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, καθώς ο Φορέας Διαχείρισης δεν μπορεί να πληρώσει τους φύλακες που επιτηρούν τις δραστηριότητες κατά την περίοδο ωοτοκίας.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στις περιοχές Natura, οι οποίες φιλοξενούν παραλίες ωοτοκίας Caretta caretta, αλλά δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα κάποιου Φορέα Διαχείρισης. Για παράδειγμα, στις παραλίες του Ρεθύμνου η ωοτοκία μειώνεται λόγω της ανεξέλεγκτης τουριστικής δραστηριότητας, ενώ στον Κυπαρισσιακό Κόλπο σχέδια οικοδομικής και τουριστικής ανάπτυξης απειλούν τη δεύτερη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο.

Στον Σχινιά ο Φορέας Διαχείρισης δηλώνει αδυναμία να προστατέψει το πευκοδάσος και αναγκάστηκε να προβεί σε αποκλεισμό της πρόσβασης των τροχοφόρων στο Πάρκο για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, μία από τις σημαντικότερες περιοχές παγκοσμίως για την απειλούμενη με εξαφάνιση μεσογειακή φώκια Monachus monachus, η φύλαξη είναι ανύπαρκτη.

Οι εννιά οργανώσεις επιρρίπτουν ευθύνες και θεωρούν κύριο υπεύθυνο για την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ), το οποίο εμποδίζει το έργο των Φορέων Διαχείρισης, όπως καταγγέλλουν. Καλούν μάλιστα τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη σωστή λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΣΣΙΜΗ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind