Νέα «εντολή» κατεδάφισης αυθαιρέτων σε εκτός σχεδίου περιοχές

 

ektossxediouΜια ακόμη απόφαση, εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, κρατώντας την ίδια στάση στην εκτός σχεδίου αυθαίρετη δόμηση. Οι ανώτατοι δικαστές ουσιαστικά ζητούν να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα κτίσματα που έγιναν μετά το 1983 σε μη οικιστικές περιοχές ενώ μέμφεται την πολιτεία γιατί κλείνει τα μάτια στο γεγονός.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του, η οποία αφορά περιοχή στη Ραφήνα, σε περιοχές που γεννήθηκε νέα γενιά αυθαιρέτων, δεν μπορεί να θεμελιωθεί δικαίωμα για τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες να κτίσουν και αυτοί, επειδή το κράτος για μεγάλο χρονικό διάστημα έδειξε ανοχή στην άναρχη οικοδομική δραστηριότητα ούτε επειδή υπάρχουν τέτοιες περιοχές που εξυπηρετήθηκαν από οδικό δίκτυο και δίκτυα φωτισμού, ύδρευσης κ.λπ.

Η μακρόχρονη κρατική αδράνεια δεν μπορεί να στηρίξει την προσδοκία ότι μια τέτοια περιοχή θα μετεξελιχθεί νόμιμα σε οικιστική, λέει το ΣτΕ. Το κράτος -κατά το ΣτΕ- μπορεί νόμιμα να παρέμβει σε αυτές τις περιπτώσεις περιορίζοντας σημαντικά τη δόμηση, γιατί η μακρόχρονη ανοχή του δεν σημαίνει ότι υπάρχει υποχρέωση να διατηρηθεί η πραγματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αλλά ούτε ότι επιβάλλεται να διαιωνιστούν τυχόν ευνοϊκές ρυθμίσεις για εκτός σχεδίου ακίνητα.

Tο Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας και απέρριψε αίτηση ιδιοκτητών οικοπεδούχων της περιοχής Περιβολάκια του Δήμου Ραφήνας Αττικής που ζητούσαν να ακυρωθεί το από 6.3.2003 Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό χρήσεων γης και όρων δόμησης στη εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προς του 1923 ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων Αττικής, ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά την περιοχή Περιβολάκια του Δήμου Ραφήνας η οποία με το επίμαχο διάταγμα εντάχθηκε σε περιοχή πρασίνου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας (πρόεδρος ο σύμβουλος Ν. Ρόζος και εισηγήτρια η Πάρεδρος Όλγα Παπαδοπούλου) επισημαίνουν ότι μια έκταση η οποία έχει τα χαρακτηριστικά που προβλέπει το άρθρο 24 του Συντάγματος και ο δασικός νόμος (Ν. 998.1978) «δεν αποβάλλει το δασικό της χαρακτήρα μέχρι τη σύνταξη δασολογίου» και συνεπώς εξακολουθεί να προστατεύεται λόγω της δασικής της ιδιότητος.

Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν τον ισχυρισμό των οικοπεδούχων ότι το επίμαχο προσβαλλόμενο Προεδρικό Διάταγμα παραβιάζει την συνταγματική αρχή της ισότητας και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (προστασία της ιδιοκτησίας), καθώς η περιοχή Περιβολάκια εντάχθηκε σε ζώνη πρασίνου, χωρίς να ληφθεί υπόψη η πραγματική κατάσταση της περιοχής. Δηλαδή ότι η περιοχή Περιβολάκια έχει αναπτυχθεί οικιστικά (κατοικίες), υπάρχει οδικό δίκτυο, φως, νερό, τηλέφωνο, κ.λπ.

Οι δικαστές απέρριψαν τον ισχυρισμό αυτό, υπογραμμίζοντας ότι το γεγονός ότι η εν λόγω περιοχή πράγματι, έχει αναπτυχθεί οικιστικά και εξυπηρετείται από οδικό δίκτυο, καθώς και δίκτυα φωτισμού, ύδρευσης, κ.λπ., δεν αναιρεί ούτε τον χαρακτήρα της ως έκτος σχεδίου, ούτε την ύπαρξη δασικών εκτάσεων, γιατί «η ύπαρξη κτισμάτων, τα οποία μάλιστα δεν προκύπτει ένα έχουν ανεγερθεί βάσει οικοδομικών αδειών, σε έκτος σχεδίου περιοχή, καθώς και η σύνδεση των κτισμάτων αυτών με δίκτυα οργανισμών κοινής ωφέλειας, δεν μεταβάλλει κατ΄ αρχήν τον δασικό χαρακτήρα της περιοχής».

Από την άλλη, το δικαστήριο κρίνει ότι θα μπορούσαν οι ιδιοκτήτες να αξιώσουν αποζημίωση σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις όπου στερούνται ουσιωδώς τη χρήση της ιδιοκτησίας τους εφόσον αποδείξουν ότι το βάρος του περιορισμού που τους επιβάλλεται ξεπερνά το εύλογο όριο ανοχής και αλληλεγγύης, που δέχεται το Σύνταγμα.

Το ΣτΕ επιμένει ότι για τα αυθαίρετα που κτίστηκαν πριν από τις 31-1-83, η κρίση για οριστική εξαίρεσή τους, από την κατεδάφιση θα ήταν επιτρεπτή μόνο εάν είχε προηγηθεί ένταξη της περιοχής όπου βρίσκονται σε πολεοδομικό σχέδιο και είχε επομένως καταστεί οικιστική, γιατί διαφορετικά το αποτέλεσμα θα ήταν η γενικευμένη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, που θα καθιστούσε πολύ δυσχερή ή και αδύνατο τον πολεοδομικό σχεδιασμό.

RE+D Magazine

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=27439

Speak Your Mind