7o RE+D Business Forum

 

Υπό το θετικό αντίκτυπο των αποφάσεων του Eurogroup ξεκίνησε το 7ο RED Business Forum στο Μέγαρο Μουσικής με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου από το χώρο των αρχιτεκτόνων, του real estate, καθηγητών Πανεπιστημίου και φορέων της αγοράς.

Το συνέδριο άνοιξε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος χαρακτήρισε μονόδρομο την ανάγκη για εθνική και κοινωνική συνεννόηση ώστε να υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα.

«Καιρό είχαμε να πάρουμε αισιόδοξα μηνύματα όπως τα νέα από το Eurogroup. Είναι η αρχή για να μπει ένα τέλος στην κρίση και στο έλλειμμα εμπιστοσύνης. Η Ευρώπη αποφάσισε να είναι ενωμένη, να διατηρηθεί το κοινό νόμισμα. Η Ελλάδα έκανε αυτό που της αναλογούσε. Εδωσαν στην πατρίδα την χαμένη της αξιοπιστία«, είπε ο υπουργός και κάνοντας ένα λογοπαίγνιο με το συνέδριο τόνισε ότι «καιρός είναι να στρώσουμε το red carpet των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα».

Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι έχουμε το χρόνο για να γυρίσουμε το παιχνίδι με αιχμή τον τουρισμό. «Η Ελλάδα έχασε πολλά από τα τρένα, δεν πρέπει να χάσει και αυτό. Πιστεύω ότι ο τουρισμός συμβάλλει στην ενδυνάμωση του κύρους της χώρας».

Επίσης ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στον τουρισμό και την ανάπτυξηκαι αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Εξωτερικών για τη διευκόλυνση των επενδυτών στη χορήγηση βίζας με μελλοντικό στόχο την εξαίρεση των χωρών που είναι τουριστικοί προορισμοί για την Ελλάδα από τη διαδικασία της βίζας.

Ο Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διαμόρφωσης ενός βιώσιμου μοντέλου, ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού για επενδύσεις όπου το αστικό περιβάλλον θα ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα.

Τουριστική ανάπτυξηκαι αλλαγή του χωροταξικού σχεδιασμού δεν είναι αντίθετες έννοιες είπε ο κ. Καλαφάτης ενώ αναφέρθηκε στην αναθεώρηση των 12 χωροταξικών σχεδίων.

Ο γ.γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος, Σ. Αλεξιάδης, τόνισε ότι βασική προτεραιότητα είναι η θεμελίωση της αειφόρου ανάπτυξης, η βιώσιμη ανάπτυξη για πραγματική ευημερία ενω ζήτησε την ενεργοποίηση του ανρθώπινου κεφαλαίου. Αναφέρθηκε στη διεύρυνση του θεσμού της τράπεζας γης που ισχύει σε άλλες χώρες εδώ και πολλά χρόνια και τέλος είπε ότι η Ελλάδα είναι χώρα με σπουδαίες πηγές πλούτου που πρέπεινα εκμεταλλευτεί.
Ο καθηγητής Σπύρος Αμούργης αναφέρθηκε στο τι είναι πόλις, μίλησε για τις οικουμενο-πόλεις όπως ηΖυρίχη, Ν. Υόρκη, Τόκιο, Σιγκαπούρη και αναφέρθηκε στα βασικά θέματα που μπορεί να προσφέρει η πόλις στους κατοίκους της.

Η Αντιδήμαρχος του δήμου Αθηναίων, Κατ. Δωρή τόνισε ότι ο αστικός σχεδιασμός είναι ένα όραμα που πρέπει να ολοκληρωθεί, τόνισε ότι είναι αναγκαία η ύπαρξη μητροπολιτικού δήμου ενώ ζήτησε την ένταξη της ΕΑΧΑ στο δήμο. «Ο διαγωνισμός για την Πανεπιστημίου είναι ελπιδοφόρος, όμως στο δυτικό τομέα της πόλης θα πρέπει να γίνουν πολλά καθώς υπάρχουν μεγάλες εκκρεμότητες», είπε ενώ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα 120 εκατ. Ευρώ για το reloans Athens.

To panel που αφορούσε τις πράσινες επενδύσεις ξεκίνησε με τον κ. Ευμοπλίδης αντιδήμαρχο του δημου Αθηναίων ο οποίος έκανε αναφορά στα έργα που γίνονται στην πόλη στην κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης. Στόχος η αναβάθμιση της ποιότητας χωής και η αναγέννηση της πόλης, όπως τόνισε ενώ αναφέρθηκε σε έργα όπως πράσινα σχολεία, βιοκλιματική αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων, ποδηλατόδρομοι, λαχανόκηποι σε αδόμητα οικόπεδα κ.λπ.

Με χειμαρρώδη λόγο ο καθηγητής του ΕΜΠ, Κ. Μωραϊτης τόνισε ότι η πρέπει να ανακτηθεί η αξιοπρέπεια και η περηφάνεια της κατοικίας κι ότι αυτό είναι το βασικό στην αστική ανάπτυξη. «Η Αθήνα είναι μοναδική πόλη, μοναδικό πολιτικό τοπίο».

Ο Ι. Τσάκωνας της εταιρείας Oliaros αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ανάπλασης του Μεταξουργείου – Κεραμεικού και στο πείραμα της μεταμόρφωσης μιας περιοχής 400 στρεμμάτων που όμως είναι ακατοίκητη στο 46% και διαθέτει 20% διατηρητέα κτίρια. Είναι ευκαιρία για επανασχεδιασμό της, είπε.
Ο Ιωάννης Ορφανός,μιλώντας ως επενδυτής του real estate τόνισε τη σημασία των πράσινων κτιρίων τα οποία έχουν αυξημένη τιμή και πώλησης και ενοικίασης. «Μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές δεν ασχολούνται καν με κτίρια που δεν είναι πράσινα», τόνισε.

Ο καθηγητής Βασίλης Σγούτος τόνισε ότι καλό είναι το πράσινο στα κτίρια αλλά πρέπει να ασχοληθούμε και με το άλλο πράσινο. Είπε ότι χάθηκε η ευκαιρία στο Γουδί, στο Ελληνικό, χάνεται και στο Βοτανικό αλλά δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο στο Χαϊδάρι, μόλις φύγουν τα στρατόπεδα.

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=25815

Speak Your Mind