Dolphin Capital: Τι φέρνει το deal με το Χονγκ Κονγκ

 

dciΩς κίνηση-ματ με πολλαπλά οφέλη ερμηνεύουν παράγοντες της αγοράς την πώληση του τουριστικού συγκροτήματος Venus Rock στην Κύπρο της Aristo, θυγατρικής της Dolphin Capital Investors σε επενδυτικό όμιλο με έδρα το Χονγκ Κονγκ. Λόγω της συγκεκριμένης συμφωνίας, στο ταμείο της κυπριακών συμφερόντων εταιρείας θα μπουν, καταρχάς, 241,5 εκατ. ευρώ και μέσα στους προσεχείς έξι μήνες ακόμη 48,5 εκατ. ευρώ (deferred consideration). Όλα αυτά σε μία στιγμή, που η εισηγμένη στην εναλλακτική αγορά AIM του Λονδίνου ενισχύει διαρκώς τη θέση της στο εγχώριο real estate.

Το ποσό συνολικού ύψους 290 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει η DCI, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχει- από το περασμένο φθινόπωρο- με 20,18% το fund Third Point, που διαχειρίζεται assets αξίας 12,9 δισ. δολαρίων, θα κατευθυνθεί, μεταξύ άλλων:

-στην αναχρηματοδότηση, με ποσό μέχρι 25 εκατ. ευρώ, υφιστάμενου δανεισμού της Dolphin, στην αποπληρωμή δανείων αξίας έως 103 εκατ. ευρώ που συνδέονται με άλλα έργα της Aristo developers, την οποία ελέγχει κατά 49,8% η DCI.

-στη χρηματοδότηση, με ποσό 25 έως 40 εκατ. ευρώ, νέων projects και στην απόκτηση και επαναγορά μετοχών

-στην αποπληρωμή φόρων και προμηθειών (από 25 εκατ. έως 40 εκατ. ευρώ) που απορρέουν από τη συναλλαγή και εξαρτώνται από την καταβολή του ποσού της δεύτερης φάσης.

Με άλλα λόγια, η συναλλαγή με την εταιρεία του Χονγκ θα επιτρέψει την απομόχλευση, δηλαδή μείωση του δανεισμού της Aristo σε ποσοστό μέχρι 50%. Την αύξηση της κερδοφορίας της, αλλά και την ενίσχυση της δραστηριότητας στην Κύπρο.

Και με την ταυτότητα του fund από το Χονγκ Κονγκ να αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό, ο διευθύνων σύμβουλος της Dolphin Capital, Μίλτος Καμπουρίδης δήλωσε ότι το deal σηματοδοτεί, μεταξύ άλλων, την έναρξη στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών.

Το Venus Rock
Το ξενοδοχειακό συγκρότημα που μεταβιβάστηκε στους επενδυτές από το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται μεταξύ της Λεμεσού και της Πάφου, είναι έκτασης 10.000στρεμμάτων και διαθέτει παραλιακό μέτωπο 850 τ.μ.

Αποτελείται από δύο γήπεδα γκολφ 18 οπών (σχεδιασμένα από τον Βρετανό διακεκριμένο πρωταθλητή Tony Jacklin), 3.000 κατοικίες, χώρους εμπορικής και ψυχαγωγικής χρήσης, πεντάστερο ξενοδοχείο, που διαχειρίζεται η αλυσίδα Nikki Beach, και μαρίνα.

Στην Ελλάδα
Η Dolphin Capital Investors αποτελεί μία από τις ελάχιστες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων που διεύρυναν σημαντικά την παρουσία τους στην ελληνική αγορά από το 2010 έως σήμερα.

Πέρυσι το καλοκαίρι η εταιρεία εγκαινίασε το πρώτο πεντάστερο, δωδεκάμηνης λειτουργίας ξενοδοχείο της αλυσίδας Aman Resorts (Amanzoe) στην Ελλάδα, στον Άγιο Παντελεήμονα Ερμιόνης στην Πελοπόννησο.

Η συγκεκριμένη μονάδα, για την οποία έχουν επενδυθεί 150 εκατ. ευρώ,διαθέτει ελικοδρόμιο, και 38 priveσουίτες με πισίνα η καθεμία. Αποτελεί τμήμα του συγκροτήματος The Porto Heli Collection προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή, στο Πόρτο Χέλι η Dolphin υλοποιεί ξενοδοχειακό συγκρότημα πέντε αστέρων που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2015 και θα είναι 8.350 τ.μ.

Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης, την υλοποίηση του δεύτερου Aman resort στο Βρόσκοπο της Τζιας, που αποτελεί επένδυση ύψους 60 εκατ. ευρώ, για την οποία έχει υπογραφεί η ΚΥΑ (για την έγκριση των όρων δημιουργίας του σύνθετου τουριστικού καταλύματος και των περιβαλλοντικών του όρων).

Συγκρότημα κατοικιών
Η DCI σε κοινοπραξία με την J&P Άβαξ συμφερόντων Δάκη Ιωάννου αναπτύσσει ένα από τα ελάχιστα, εάν όχι το μοναδικό οικιστικό project στην Αθήνα. Πρόκειται για συγκρότημα πολυτελών κατοικιών, που κατασκευάζεται στο πρώην κτήριο Δοξιάδη (στον περιφερειακό Λυκαβητού) στο Κολωνάκι, το οποίο περιήλθε, πριν από μερικά χρόνια, στην ιδιοκτησία των κ.κ. Μίλτου Καμπουρίδη και Δάκη Ιωάννου.

Το συγκρότημα αναμένεται να έχει αποπερατωθεί έως τα τέλη του 2013. Καλύπτει επιφάνεια 1.700τ.μ. αποτελείται από 4 κτήρια, έως οκτώ ορόφων το καθένα, περιλαμβάνοντας 26 πολυτελείς κατοικίες από 77 έως 721 τ.μ. η καθεμία.

Χτισμένα στα νεοϋορκέζικα πρότυπα, τα κτήρια θα διαθέτουν lobby ξενοδοχειακών προδιαγραφών,συνεδριακό χώρο, γυμναστήριο, πισίνα, σάουνa και χαμάμ.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

http://www.capital.gr/news.asp?id=1799889

Speak Your Mind