Eldorado Gold: Επενδύει άνω του 1 δισ. δολ.

 

eldoradoΤο 1 δισ. δολαρια θα ξεπεράσουν οι επενδύσεις στην Ελλάδα, στον κλάδο της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου, του καναδικού ομίλου Eldorado Gold τα προσεχή πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επικεφαλής της εταιρείας, οι εξαγωγές θα ξεπεράσουν το 1 δισ δολ. ετησίως από την παραγωγή χρυσού, χαλκού, ψευδαργύρου και αργύρου στα μεταλλεία Χαλκιδικής και Θράκης, όπως έγινε γνωστό στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Ήδη απο το Φεβρουάριο 2012 η εταιρεία έχει επενδύσει 100 εκατ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι στα κρατικά ταμεία θα μπουν 1,6 δισ. ευρώ σε άμεσους φόρους τα επόμενα 20 χρόνια. Η ρευστότητα στη Β. Ελλάδα εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί κατά 800.000 ευρώ σε ημερήσια βάση.

Τα projects χρυσού στη Β. Ελλάδα εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Σε αυτά απασχολούνται σήμερα 1200 άτομα.

Αντιδράσεις
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπο το έργο εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού στη Χαλκιδική, ο κ. Πέτρος Στρατουδάκης, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός ανέφερε ότι είναι υποκινούμενες από μικροπολιτικά συμφέροντα. «Είναι σαφές ότι η χώρα έχει ανάγκη από επενδύσεις. Μπορεί όμως, να διαχειριστεί τέτοιου είδους επενδύσεις; Φοβάμαι, πως όχι».

“Παγκοσμίως πραγματοποιούνται τέτοιου είδους έργα χρυσού. Μόνο στην Ελλάδα τα έργα αυτά δεν προχωρούν”, ανέφερε ο κ. Γιώργος Μαρκόπουλος, γενικός διευθυντής των Χρυσωρυχείων Θράκης, αναφερόμενος στις αντιδράσεις που αντιμετωπίζουν τα έργα χρυσού σε Χαλκιδική και Θρακη.

Το Έργο Χρυσού Περάματος είναι μια από τις σημαντικότερες παραγωγικές επενδύσεις στην περιοχή της Θράκης με ιδιαίτερα θετική συνεισφορά στην οικονομία της περιοχής αλλά και την εθνική οικονομία. Έχει σχεδιαστεί, σύμφωνα με τα αυστηρότερα περιβαλλοντικά πρότυπα λειτουργίας και κοινωνικής υπευθυνότητας. Οι εφαρμοζόμενες τεχνολογικές μέθοδοι είναι απόλυτα ασφαλείς για το περιβάλλον και για τις τοπικές κοινωνίες, είναι δε σε πλήρη συμφωνία με την ισχύουσα Ευρωπαϊκή και Ελληνική περιβαλλοντική νομοθεσία.Σήμερα, λειτουργούν σε όλο τον κόσμο 1000 περίπου μεταλλεία χρυσού, που εκτός από τις παραδοσιακές χώρες παραγωγής όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Αυστραλία, βρίσκονται επίσης και στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο και μάλιστα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως Σουηδία, Φινλανδία, Ισπανία, Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Στη Σουηδία και Φινλανδία μόνο, λειτουργούν 10 μεταλλεία χρυσού, που αποτελούν αδιαμφισβήτητη απόδειξη για την εφικτότητα και συμβατότητα των έργων αυτών με τις πλέον υψηλές, παγκοσμίως, περιβαλλοντικές προδιαγραφές που βασίζονται στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, και μάλιστα σε δύο χώρες με μακροχρόνια και ιδιαίτερα αναπτυγμένη περιβαλλοντική και οικολογική συνείδηση.

“Οι επενδύσεις της Eldorado, ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και τους Έλληνες”

“Οι επενδύσεις της εταιρείας αποτελούν μια σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης της προς την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες. Αισθανόμαστε πολύ σίγουροι για το έργο μας, καθώς παρατηρούμε ότι η μέχρι στιγμής σιωπηρή πλειοψηφία του Δήμου Αριστοτέλη – όπου βρίσκονται τα μεταλλεία μας στη Χαλκιδική – κάνει την παρουσία της αισθητή.

Η τοπική κοινωνία στηρίζει το έργο μας! Οι άνθρωποι αυτοί είναι μεταλλωρύχοι της περιοχής, οι οικογένειές τους, οι φίλοι τους και άλλοι κάτοικοι του υποστηρίζουν τις επενδύσεις μας, άνθρωποι που έχουν ζήσει όλη τους τη ζωή από τα μεταλλεία. Αναγνωρίζουμε την ύπαρξη μειοψηφίας η οποία αντιτίθεται στις εξορύξεις και έχει μια λανθασμένη αντίληψη για τα έργα μας στον Δήμο Αριστοτέλη. Εμείς ενθαρρύνουμε τον διάλογο και είμαστε ανοιχτοί και έτοιμοι να συμμετέχουμε σε συζητήσεις βασισμένες στη λογική και σε στοιχεία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.Πιστεύουμε ολόψυχα στην ανάπτυξη, στην οικονομική ευμάρεια, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στη προστασία του περιβάλλοντος, στη κοινωνική ηρεμία και μέσω των επενδύσεών μας στηρίζουμε την Ελληνική οικονομία”, σημειώσε ο επικεφαλής της Eldorado Gold στην Αθήνα, κ. Eduardo Moura.

Περιβάλλον
Αναφερόμενοι σε περιβαλλοντικά ζητήματα οι επικεφαλής των εταιρειών σημείωσαν ότι η επένδυση είναι απόλυτα συμβατή με το περιβάλλον.

“Η επένδυση της ΒΑ Χαλκιδικής όχι μόνο είναι συμβατή με τους άλλους παραγωγικούς τοπικούς τομείς, τον τουρισμό, την αλιεία, την κτηνοτροφία, τη γεωργία, τη μελισσοκομία, αλλά μπορεί με καλές πρακτικές και συνεργασίες να τους αναπτύξει ακόμη περισσότερο. Παράλληλα, η τοπική κοινωνία πρέπει να κερδίσει, με την ανάλογη διεκδίκηση, το μεγαλύτερο μερίδιο από την αύξηση της ρευστότητας στην περιοχή που εκτιμάται σε περίπου 800.000 ευρώ τη μέρα. Στη κατεύθυνση αυτή είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε όχι σας επενδυτές αλλά σαν καλοί γείτονες”, σημείωσε ο κ. Πέτρος Στρατουδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός.

Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση των εταιρειών αναφορικά με τα δάση στη Χαλκιδική, “η επέμβαση περιορίζεται στην απολύτως αναγκαία δασική έκταση των 1,800 στρεμμάτων, για το έργο των Σκουριών, το οποίο καταλαμβάνει συνολικά μόλις το 0,09% της συνολικής δασοκάλυψης της Χαλκιδικής και μόλις το 0,24% της αντίστοιχης του Δήμου Αριστοτέλη.

Όσον αφορά τις ανησυχίες για τη σκόνη που συχνά ακούγονται στα μέσα, η εταιρεία βεβαιώνει ότι ελέγχει απόλυτα τη συγκέντρωση σκόνης στο μεταλλείο Σκουριών, η οποία βρίσκεται σε 5 φορές χαμηλότερα επίπεδα από τα όρια των Διεθνών Κανονισμών, διασφαλίζοντας ότι η περιοχή δεν θα αντιμετωπίσει κανένα σχετικό πρόβλημα.

Αναφορές έγιναν επίσης και στο θέμα του νερού, όπου η εταιρεία δήλωσε απερίφραστα ότι η ποσότητα και η ποιότητα του νερού θα παραμείνει αναλλοίωτη στους υδροφορείς της περιοχής. Οι μελέτες της εταιρείας για το θέμα του νερού, βασίζονται σε στοιχεία του πιο αξιόπιστου και έμπειρου φορέα στην Ελλάδα για τα θέμα αυτό, το Ινστιτούτο Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών, ώστε να διασφαλισθεί η αφθονία καθαρού νερού για το μέλλον.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των έργων, η εταιρεία θα προβεί σε παράλληλη αποκατάσταση των περιοχών κατά τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, και δήλωσε περήφανη, καθώς πρωτοπορεί σε παγκόσμιο επίπεδο σε αυτό το θέμα, γιατί στο έργο στις Σκουριές για παράδειγμα, η εξόρυξη του τελευταίου τόνου μεταλλεύματος θα σημαίνει ταυτόχρονα τη πλήρη αποκατάσταση του μεταλλείου. Παράλληλα, η εταιρεία έχει ήδη καταθέσει στην Πολιτεία, εγγυητική επιστολή ποσού 50 εκ. Ευρώ, για τη πλήρη διασφάλιση των περιβαλλοντικών αποκαταστάσεων.

Πέρα από τα σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία, η εταιρεία δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα της τοπικής κοινωνίας, η πλειοψηφία της οποίας στηρίζει έμπρακτα τις επενδύσεις της εταιρείας, καθώς επιθυμεί την ανάπτυξη και την πρόοδο στην περιοχή της. Η εταιρεία έχει ήδη δεσμευτεί, και το κάνει ήδη, να αναδείξει το φυσικό περιβάλλον και τη πολιτιστική κληρονομία της περιοχής σε όλη την έκταση του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής”.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1754153

Speak Your Mind