Fund ακινήτων από κυβέρνηση – ΤΑΙΠΕΔ

 

taipedΣχέδιο για fund κρατικών ακινήτων ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες,  το  ΤΑΙΠΕΔ από κοινού με  την κυβέρνηση με στόχο μεγαλύτερη επιτάχυνση στις αποκρατικοποιήσεις.  Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα φετινά έσοδα αποκρατικοποιήσεων βρίσκονται ήδη στο 1 δισ. ευρώ  (ετήσιος αναθεωρημένος στόχος 1,5 δισ. ευρώ), ενώ η κυβέρνηση αναζητά πλέον με πολύ προσεκτικά βήματα τον νέο πρόεδρο του Ταμείου.

Ο στόχος των -υπό εξέταση ακόμη- funds σύμφωνα με αρμόδιες πηγές είναι διττός:

* Να ανασχεθούν οι πιέσεις μεταφοράς της έδρας του ΤΑΙΠΕΔ στο Λουξεμβούργο, πιέσεις που φέρεται να αναζωπυρώνονται από ένα μέρος των στελεχών της τρόικας αλλά συναντούν την σθεναρή αντίθεση του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά αλλά και του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη  Στουρνάρα, αλλά και

* Να μειωθεί ταχύτερα το χρέος. Σχετική αναφορά μάλιστα έκανε ο  ίδιος ο υπουργός σε συνέντευξή του στην Γερμανική εφημερίδα  Handelsblatt. Ανέφερε ερωτηθείς για το αν υπάρχουν  ανεκμετάλλευτες πηγές εσόδων ότι «καλώ  την κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο, να πουλήσει κρατικά ακίνητα» εκτιμώντας ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος τώρα να μειωθεί γρήγορα το χρέος «και να χαλαρώσει τη θηλιά γύρω από το λαιμό μας». Επανέφερε την εκτίμηση περί  περιουσίας 300 δισ. ευρώ που θα μπορούσε να ιδιωτικοποιηθεί  και είπε ότι αν πωληθεί μόνο ένα μέρος της θα πέσει ο λόγος του χρέους στην Ελλάδα προς το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα σενάρια για τα Fund ακινήτων

Ουσιαστικά πρόκειται για τιτλοποίηση ακινήτων που βρίσκονται εντός και εκτός του ΤΑΙΠΕΔ, αναφέρει κυβερνητική πηγή. Η ανταπόκριση στους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι μεν επαρκής, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, αλλά δείχνει ότι η αγορά δεν «αντέχει» πολύ μεγαλύτερη προσφορά αυτή την περίοδο καθώς και οι τράπεζες αλλά και ιδιώτες (πχ ξενοδόχοι) πωλούν ακίνητα.

Ωστόσο προσφορά πλεονάζουσα υπάρχει. Τόσο στην ΕΤΑΔ (Εταιρεία Διαχείρισης Ακινήτων του Δημοσίου) όσο και στο ΤΑΙΠΕΔ «ωριμάζουν» μία σειρά από ακίνητα.

Η πρόταση που τελεί υπό επεξεργασία από  ΥΠΟΙΚ, ΤΑΙΠΕΔ και από ομάδα εμπειρογνωμόνων είναι να «πακεταριστούν» ακίνητα εντός και εκτός ΤΑΙΠΕΔ σε fund τα οποία με τη σειρά τους θα πωληθούν σε ιδιώτες ώστε το κράτος να έχει από τώρα στα ταμεία (ειδικός λογαριασμός χρέους) τα έσοδα μειώνοντας το χρηματοδοτικό κενό και το ενδεχόμενο νέων μέτρων. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη το κίνητρο για όποιον αγοράσει το κάθε Fund θα είναι η μελλοντική υψηλότερη απόδοση από την πώληση κάθε ακινήτου.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή ακόμη το σχέδιο δεν έχει εγκριθεί. Επίσης δεν έχουν διασφαλιστεί μία σειρά από  ζητήματα όπως για παράδειγμα αν η πώληση θα γίνεται από 2 ανεξάρτητους μηχανισμούς εντός και εκτός ΤΑΙΠΕΔ ή αν η ΕΤΑΔ μόλις ετοιμάσει ένα «καλάθι» ακινήτων θα το μεταβιβάζει στο ΤΑΙΠΕΔ για να προχωρά η διαδικασία διαγωνισμού.

Οι ρήτρες

Υπό σχεδιασμό είναι –σύμφωνα με τις ίδιες πηγές– και οι ρήτρες διασφάλισης μελλοντικών εσόδων αν για παράδειγμα λόγω βελτίωσης στην αγορά ακινήτων τα επόμενα χρόνια οι αποδόσεις του ιδιώτη είναι πολύ μεγαλύτερες. Προτείνεται –μεταξύ άλλων– εναλλακτικά η επιπλέον απόδοση ενός μέρους της υπεραξίας η οποία θα υπολογισθεί με διεθνή διαιτησία ή με βάση τις τότε αγοραίες τιμές.

Ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ

Κυβερνητικά στελέχη, αναφέρουν για το ζήτημα επιλογής νέου προέδρου ότι η διαδικασία που ακολουθείται είναι αργή για δύο λόγους. Πρώτον διότι μετά την δημοσιότητα που πήρε η παραίτηση του κ Σταυρίδη –3ου κατά σειρά προέδρου– τα περιθώρια για νέες αλλαγές στο ΔΣ σχεδόν μηδενίζονται και  δεύτερον διότι  στελέχη της αγοράς τα οποία δέχθηκαν σχετική πρόταση φέρεται να είναι πολύ επιφυλακτικά  δεδομένης της δυσκολίας της θέσης και των σχετικά χαμηλών αποδοχών.

Της Δήμητρας Καδδά

http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1859979

Speak Your Mind